10 perc alatt cserélhető akkumulátoros elektromos autó bukkant fel Debrecenben

A NIO neve még viszonylag sokaknak semmit sem mond, pedig egy igen ígéretes kínai autógyártóról van szó, amely az anyaországban már kifejezetten elterjedt, ráadásul már Európában is kínálják az autóikat. 

A NIO márka különlegessége az az elképzelés, amely lehetőséget kínál az akkumulátor feltöltésére olyan gyorsan, mint egy hagyományos, belső égésű motoros autó megtankolása. Pontosabban nem is gyorsan tölti fel az akkumulátort a NIO, hanem egyszerűen kicseréli azt az autóban, 10 perc alatt.

NIO ES8 SUV

Egy ilyen, cserélhető akkumulátor NIO ES8 SUV bukkant fel Debrecen útjain is, a Tócóskertben, a Vincellér utcai ALDI parkolójánál lehetett látni a különleges elektromos autót.

NIO ES8 SUV

Európában elsőnek Norvégiában indították meg a forgalmazását a kínaiak, de Magyarország is fontos szerepet lát el a gyártó életében, ugyanis Biatorbágyon alakítottak ki tavaly egy gyártóegységet, ahol ilyen akkumulátor csereállomásokat gyártanak az európai piac számára, emelett itt is van már egy akkumulátorcsere állomás, ahol akár 10 perc alatt kicserélhető az akkumulátor egy 90%-os töltöttségű telepre és már lehet is tovább hajtani.

Az ES8 egy hat, vagy hét üléses SUV, amelybe 70, 84, vagy 100 kWh akkumulátor kerül. A több mint 5 méteres autó karosszériájának nagy része alumínium, összkerék meghajtással rendelkezik és akár 580 kilométert is megtehet egy feltöltéssel.

Tavaly egy Youtuber különleges tesztet végzett, megnézte, hogy mennyi idő alatt lehet megtenni 1000 km-t egy NIO ES8-cal. Végül 9 óra alatt sikerült megtennie a rendkívül hosszú távot Norvégiában. Az út során háromszor vett igénybe akkumulátor cserét, amelyek egyenként 10 percesek voltak. A videó kapcsán megjegyzés, hogy az autó nehéz, kb. 2,5 tonna, ezért volt szükség három akkumulátor cserére is egy ekkora út során. Azonban akár gyorsabban is megtehette volna így is az 1000 km-t a sofőr, ha más országban végzi a tesztet. Ugyanis Norvégiában alacsonyabbak a sebességhatárok, lakott területen kívül főúton 80 km/h, autópályán és autóúton 100 km/h a megengedett legmagasabb sebesség személygépkocsik számára.

Jelenleg még kuriózumszámba megy az, ha egy NIO autót lát valaki Debrecen utcán, de általánosságban véve valószínűleg egyre több kínai márka autót látni idővel a városban. Tavaly elérhetővé vált a Dongfeng márka is hivatalos forgalmazónál Debrecenben, illetve meg kell említeni az immáron szintén kínai MG-t is. 

Ez is érdekelhet