5+1 tanulási tipp a sikeres vizsgákhoz!

Mindannyiunk számára ismerős az az érzés, amikor azt érezzük, hogy ez nem fog menni, nem fog sikerülni megtanulnunk egy bizonyos mennyiségű anyagot, vagy pont azt az egy tételt – amit pechünkre később a vizsgán pont kihúzunk. Éppen ezért itt az ideje, hogy felvegyük ezzel a helyzettel a harcot és saját magunk legyünk az életünk urai, nem pedig a pánik. 

 

Egy kis tudatos tervezéssel pedig nincs lehetetlen, csak tehetetlen. 

  • Az időbeosztás mindennek az alapja

 

Ne utolsó percben kezdj el készülni egy-egy vizsgára, hanem már jóval hamarabb. Bontsd kisebb egységekre a megtanulandó anyagokat, így nem fog annyira megterhelőnek tűnni. 

Melyik hangzik jobban:

Megtanulni egy nap alatt közel 100 oldalt vagy 1 hét alatt elsajátítani és valóban rögzíteni (!) ugyanezt az anyagmennyiséget napi 14 oldalas részletekben? 

  • Ismerd meg saját magad, tudd meg, melyik tanulási módszer a tied

 

Számos különböző metódusa van a sikeres memorizálásnak. Van akinek az válik be, ha folyamatosan járkál és hangosan mondja az anyagot, szinte egy prezentáció szintjén (??‍♂️). Vannak, akik sokkal eredményesebbek, ha közben zenét hallgattnak, vagy valamilyen háttérzaj mellett tanulnak (ki ne látott volna már más diákokat kávézókban tanulni, vagy akár volt is egy közülük) és vannak olyanok is, akiknek a kulcsszavak folyamatos ismételgetés vált be. 

 

Azt ugyanakkor minden esetben fontos megemlíteni, hogy mindennek az alapja a folyamatos, tudatosan szervezett átismétlése az ismeretanyagnak. 

 

  • Használj tanulókártyákat, post it-eket, gondolattérképeket 

Nem egyformán hatásos mindenki számára, viszont sok esetben előnyös tud lenni, ha különböző, kézzel írott post it-ek segítségével tanulókártyákat készítesz (pl.: évszámok, fogalmak, személyek esetében kifejezetten hasznos tud lenni) melyeket akár a legkülönbözőbb helyekre ki is ragaszthatsz a lakásodban. A gondolattérkép készítése és tök szuper eszköze lehet a tanulásnak, s erre már digitális megoldásokat is lehet találni.

 

Ki ne találkozott már volna azzal a diákkal, akinek az ajtaja tele van ragasztva történelem évszámos papír cetlikkel… ugye…?? 

No de viccet félretéve, tényleg hasznos lehet, próbáljátok ki?

  • Lehetőleg asztalnál tanulj, ahol rendezett környezetben tudsz elmélyülni a tanulnivalóban

 

Talán ez az, aminek nem feltétlenül tulajdonítunk akkora jelentőséget, viszont mégis elmondhatatlanul fontos a jó közérzetünk és a sikeres időbefektetés miatt. Hidd el, itt az ideje beruházni egy egyszerűbb asztali iratrendezőre és egy illatgyertyára, amit tanulás közben (is) meggyújthatsz. 

 

Olvass utána, hogy milyen hatással vannak bizonyos illatok, aromák az emberre és ezek szerint válassz!

  • Tarts időzített szüneteket 

 

A sikeres felkészülés és tanulás elengedhetetlen feltétele az, hogy megfelelő időt szánjunk a pihenésre. Az agyunknak is szüksége van a pihenésre több óra megterhelő tanulás után. Éppen ezért, amennyiben módod van rá aludj legalább 8 órát (persze átérzem, hogy most azt mondod ‘ah, nekem aztán nincs’). 

Hidd el, annál jobbat nem tudsz tenni magadnak, mint, hogy lefekvés előtt átismételed a dolgokat még egyszer utoljára (már csak kulcsszavakban) majd lefekszel aludni. 

 

     (+1) kisebb szünetek – Pomodoro technika 

 

Ugyanennyire fontos még a tanulás ideje alatti kisebb szünetek beiktatása, melyre sikeres megoldást jelenthet a számodra is a Pomodoro technika. Számos különböző weboldal és alkalmazás érhető el, mely segít neked eredményesen időzíteni a szüneteket, hogy neked már csak a tanulással kelljen foglalkozni.  

 

Azt viszont sose felejtsd el, hogy mennyire fontos megjutalmazni magad egy-egy megterhelő tanulással töltött nap, vizsgaidőszak után. Hidd el, ha nem csupán negatív élményekkel társítod a tanulást, sokkal hamarabb lesz valódi sikerélményed!

 

Te milyen tanulási módszereket szoktál alkalmazni a mindennapok során? 

Írd meg nekünk kommentben!

Ez is érdekelhet