80 éves lett a Csokonai Színház színésze, Csikos Sándor

A színészlegendát október 28-án köszöntötték fel 80. születésnapja alkalmából a Csokonai Színházban.

A színész 1941. október 28-án látta meg a napvilágot Karcagon. A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 1965-ben.

Pályafutása igen aktívnak mondható hiszen olyan jelentő szerepeket tudhat maga mögött, mint: Méla Jacques és Asztrov, Széchenyi és István király, az Oszlopos Simeon Kis Jánosa és A gyertyák csonkig égnek Konrádja. Továbbá azon magyar színészek közé tartozik, akik a legtöbbször játszották el a Tragédia Luciferjét. Sándor közel 130 alkalommal testesítette meg ezt a híres alakot.

A színészet mellett aktívan tanított is. Ő volt az, aki színpadi beszédre tanította Eszenyi Enikőt, Tenki Rékát, Schell Juditot, Csuja Imrét, Szarvas Józsefet, Polgár Csabát.

Pályafutása során tagja volt az egri, a miskolci, a győri és a nyíregyházi társulatoknak is. A Csokonai Színház és Debrecen pedig visszatérő állomás volt a pályája folyamán. A debreceni társulatnak egészen 1993 óta a tagja. Mára a Debrecen díszpolgára címet is magáénak tudhatja.

A színész rengeteg mindent tudhat maga mögött már, hiszen 55 éve van a színpadon, közel 200 szerepet tudhat maga mögött, valamint 3 évtizednyi tanítást és sok száz remek tanítvány került ki a kezei közül.

Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész, színkritikus a következőképp nyilatkozott Csikos Sándorról: „Nevezhetjük a színészsors kivételezettjének. Lett, lehetett belőle érték-azonosan magas színvonalon színész, előadóművész, tanár, azután rendező, teátrumi igazgató, s ha kellett volna, a színpad iránti tisztelete okán lett volna akár súgó is.”

Több díjat is bezsebelt ezidáig. 1987 a Jászai Mari-, 2012-ben Érdemes művész-, 2017-ben pedig Kiváló művész- díjat kapta meg.

A Csokonai Színház kiadásában idén jelent meg Csikos Sándor eddigi gazdag életútját bemutató kötet Csikos Sándor – Kulisszák nélkül címmel. A könyv felidézi a színháztörténetet, barátságokat, pályatársakat, társulatokat, fontos mondatokat. A könyvben úgy mondja el a maga életét, hogy közben másokról, a korról és színházról is beszél, abból a nézőpontból, ahogyan ő látja az életet.

Csikos Sándor születésnapján az Alföldi Nyomda jubileumi ünnepségén is színpadra lépett, ahol az esemény végén György Géza elnök-vezérigazgatótól egy gyönyörű, a Csokonai Színházat ábrázoló, László Ákos grafikusművész által készített alkotást vehetett át.

Ez is érdekelhet