90 éves a Debreceni Fotóklub

A profi és amatőr fotósokból 1930-as években megalakult Debreceni Fotóklub alapítói és tagjai akkor talán nem is gondolták, hogy a szervezet 90. évét is ünnepelni fogják a fotósok. A jubileum alkalmából most egy kiállítás is nyílt a Bényi Galériában. 

A Bényi Galériában a klub 24 tagjának 88 munkáját láthatjuk. A kiállítás kurátora Máthé András fotóművész. A képek között sétálva a látogatók előtt megelevenednek a hazai életképek és részletek, az angol parkok nüánszai vagy a Grand Canyon grandiózus völgyei és embertelen tájai.

A kiállított fotográfiák sok esetben szociológiai utazások is; továbbá a feldolgozott témák mellett megmutatkoznak a művészek technikai bravúrjai is: a Józsa Park ikonikus épületének 360 fokos gömbpanorámája például egészen biztosan nem mindennapi látványt nyújt a szemlélőnek.

A fotókiállítás különleges eleme, hogy helyett kapott a fotózás néhány ikonikus eszköze és gépe: az 1800-as években készült, gyönyörű állapotú favázas korabeli fényképezőgépektől a modern, analóg, tekercses gépekig.

 A vendégeket  Puskás István, a város kulturális területért felelős alpolgármestere köszöntötte.

A kiállítás 2022. július 15. és július 28. között ingyenesen látogatható a Bényi Galériában.

 

Fotók: Miskolczi János

Ez is érdekelhet