A 12 ezredik szervátültetést Debrecenben végezték el

Magyarország Eurotransplanthoz csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából a fővárosban rendezett konferencián elhangzott: az egészségügy és az orvostudomány fejlődésének legfontosabb célja a páciensek egészségének helyreállítása és a rászorulók minőségi s méltó életének megteremtése. Ennek jegyében csatlakozott hazánk 2013 májusában a legnagyobb európaiszervcsere szervezethez (Eurotransplant), majd a kormány lehetővé tette 2015-ben a magyarországi tüdőátültetés lehetőségét. 

 

A nemzetközi szív-, és tüdőtranszplantációs társaság bejegyzett adatai szerint: 1982 és 2011 között mintegy 100 ezer szívátültetés történt szerte a világban. 

Magyarországon 300 ezer szívelégtelen beteget kezelnek magas színvonalon, de közülük több száz páciens esetében, a szívátültetés lenne a valódi és reális esély a gyógyulásuk érdekében. Ez azonban még napjainkban is meghaladja azt, amire optimális lehetőség van. Ennek oka a krónikus donorhiány a szívtranszplantációk esetében, mivel a világon évente kevesebb, mint ötezer donorszív van csupán.

Bidló Judit helyettes államtitkár a konferencián elmondta azt is, épp ezért volt kiemelkedő jelentősége annak, hogy Magyarország tíz éve csatlakozott az Eurotransplanthoz. 

Az Országos Vérellátó Szolgálat koordinálja a magyarországi szervdonációt s létrehozták az országos szervdonációs regisztert.

Meghatározó jelentősége van, hogy a hazai várólistán lévő beteg automatikusan felkerül a központi, Eurotransplant várólistára is, nem csak a hazaira. 

A sikerességet és a hatékonyságot igazolja, hogy míg 1992 és 2012 között 239 szívátültetést végeztek Magyarországon, addig 2013 és 2016 között 209 ilyen beavatkozásra került sor, míg az utolsó öt esztendőben 253 nagyfontosságú szervátültetés történt. 

Vagyis, rövidebb időn belül, mind több szívátültetést tudnak elvégezni hazánk speciális egészségügyi intézményeiben a nagytudású, jól felkészült szakemberek. 

Az Eurotransplanthoz történő csatlakozásunk, teljesjogú tagságunk óta kimagaslóan javult a magyar betegek szervhez jutásának esélye. A csatlakozáskor 1260 magyar páciens került fel az európai várólistára, az elmúlt 10 évben pedig 5716 új beteg, ami évente átlagosan 640 új szervre, donorra váró beteget jelent. 

 

Az elmúlt egy évtizedben 176 gyermek kapott itthon új szervet. A gyermekeknek beültetett vesék 67 százaléka, a májaknak 41 százaléka, a szíveknek 83 százaléka az Eurotransplanttól érkezett hozzánk. 

 

Hartyánszky István, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke tudatta azt is, hogy 2023. májusában a 12 ezredik szervátültetést Magyarországon a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában végezték, ami egy vesetranszplantáció volt. 

Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központ transzplantációs tanszékének tanszékvezetője kiemelte: – A 12 ezredik műtétet május 10-én végeztük el egy 48 éves férfin. Az operáció problémamentes volt. Kilenc nappal a beavatkozás után a páciens hazamehetett otthonába. 

A szakember így fogalmazott: „A transzplantáció az orvostudomány és az emberiség egyik hatalmas csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek nyújt kizárólagos gyógymódot. Esélyt a gyógyuláshoz, az életben maradáshoz. 

Az országban hét tramszplantációs központ működik, aminek köszönhetően az utolsó ezer eset kevesebb, mint három év alatt történt meg. Ezzel szemben, az első 30 évben ezer átültetést tudtak végezni. Ez is a programok nagyszerű fejlődését igazolja, ami a betegek életesélyét, egészségét szolgálja. 

A 12 ezer szervátültetés közül 9626 vese-, 1277 máj-, 772 szív-, 196 hasnyálmirigy-, és 129 tüdőátültetés volt

Azzal együtt, hogy a koronavírus- világjárvány súlyos következményekkel járt a transzplantáció területén is. Ezt igazolja, hogy 2020-ra-, illetve 2021-re 30 százalékkal csökkent a szervátültetések száma, ami hatalmas tragédia azoknak elsősorban, akik ennek szenvedői voltak. 

 

Ez is érdekelhet