A CÍVISVÁROS RÉGÉSZETI ÖRÖKSÉGE

(A képen az egykori Fancsika falu elpusztult templomának számítógépes rekonstrukciója látható.) 

„Van egy templom a földön, szellemi, „élő kövekből” épült templom, melynek Isten a világossága, Krisztus a főpapja, angyalszárnyak a boltívei, szentek és oktatók az oszlopai és imádkozók a padozata. Volt ilyen templom a földön mindig az Evangélium hirdetésének megkezdése óta… ott van a templom bárhol, ahol hit és szeretet van.” (J. Henry Newman bíboros)

Az elmúlt évtizedek új kutatásait bemutató előadás-sorozatában Falusi templomok Debrecen határában címmel D. Szabó László régész várja az érdeklődőket. A találkozó február 25-én pénteken, 17 órakor kezdődik a Déri Múzeum Dísztermében.

Az előadás témája a városunk határában valaha létező falvak legjelentősebb épületei, a templomok. Megmutatjuk a templomépítés folyamatát, korabeli írott források segítségével áttekintjük az egykori egyházakat. A régészetileg feltárt templomokat a digitális technika segítségével keltjük újra életre. Bemutatásra kerül egy olyan különleges alaprajzú templom, amely nagyon ritka a Kárpát-medencében, eddig összesen négy példánya ismert. 

A részvétel díjtalan!

A programon kötelező a védettségi igazolvány bemutatása és a maszk viselése!

Minden érdeklődőt örömmel vár a Déri Múzeum!

Ez is érdekelhet