A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye bővítette szociális intézményrendszerét

A Forrás Lelki Segítő Központ bemutatkozására november 22-én a „A katolikus egyház szerepvállalása a szociális ellátásban” című konferencián került sor. A konferenciát Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke nyitotta meg , a jelenlévőket Széles Diána alpolgármester köszöntötte.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a Forrás Lelki Segítők Egyesületével kötött megállapodást követően, átvette a Forrás Lelki Segítők Egyesülete fenntartásában működő szociális alap és szakellátások működtetését, és 2022. 07. 01-én megalapította a Forrás Lelki Segítő Központot.

Palánki Ferenc megyéspüspök hangsúlyozta hálás azért, hogy ezen a konferencián felszínre kerül az, hogy a Forrás Lelki Segítő Központ munkatársai miért dolgoznak, milyen tevékenységeket végeznek, az Egyház hogyan tud segíteni ebben a szolgálatban és a munkatársaik hogyan tudnak az Egyháznak abban segíteni, hogy Isten szeretetéről tanúságot tegyünk.

Széles Diána alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az egyházmegye beállt a Forrás egyesület mögé és a maga erejével, közösségével, a maga pénzügyi hátterével tudja segíteni ezt a munkát. Debrecen számára ez gyümölcsöző kapcsolatot jelent.

Debrecenben, mint spirituális központban minden történelmi egyház kiveszi a részét a munkából. Ezzel együtt elmondható, hogy gondoskodó város is, ahol mindenkinek a problémájára találnak megoldást, nemcsak a városban, hanem az egész megyében

– fogalmazott Széles Diána alpolgármester.

 

Forrás Lelki Segítő Központ telephelyei és ellátások:

Forrás Mentálhigiénés Központ (4031 Debrecen, Kishegyesi u 36. sz., Tel.: +52-492-757; E-mail: [email protected] )

Család és – gyermekjóléti szolgálat.Családsegítés, a családnak nyújtott személyes szociális szolgáltatás, amely a segítés eszközeinek és módszereinek felhasználásával hozzájárul az egyének, családok, különböző társadalmi csoportok (gyermekek, fiatal felnőttek, időskorúak) jobb életéhez, szociális biztonságának megőrzéséhez, lehetséges továbbfejlesztéséhez.

A pszichiátriai betegek részére nyújtott közösségi ellátás 51 fő részére biztosított.

(Forrás Közösségi Klub, Debrecen, Angyalföld tér 11. sz.; Tel.: +52-428-004; E-mail: [email protected]).

Az ellátás célja, hogy a munkának köszönhetően javuljon a segítségért hozzánk fordulók életminősége és csökkenjen az a távolságtartás, ami a betegségből és a betegség miatti előítéletből fakad.

A szenvedélybetegek részére nyújtott nappali ellátás 30 fő részére biztosított.A nappali ellátás saját otthonukban élő, 18. életévüket betöltött, fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő szenvedélybetegek és hozzátartozóik ellátását vállalja. A szolgáltatás igénybevétele önkéntes. A működési engedély értelmében 30 fő egyidejű ellátására van lehetőség.

Szolgáltatások: hivatalos ügyek intézésének segítése, segítő beszélgetések, önsegítő csoportokba való bekapcsolódás segítése, mosás, tisztálkodás lehetőségének biztosítása. Az ellátást a DMJV közigazgatási területén élők részére biztosítjuk.

A szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátás 40 fő részére biztosított. A szolgáltatásokat az ellátott otthonában, illetve lakókörnyezetében – az ellátott személyes céljaira és egyéni szükségleteire alapozva – személyesen biztosítjuk vagy szervezéssel, tanácsadással segítjük az azokhoz való hozzájutást. Olyan hosszú távú, egyéni szükségletekre alapozott gondozást kínálunk, amely nagymértékben épít az ellátottak aktív és felelős részvételére, valamint a természetes közösségi erőforrásokra, őket is oktatva és támogatva. Ellátás DMJV közigazgatási területén élők részére biztosítjuk. Ellátásunk 30 férőhelyes, együttműködési megállapodás megkötését igényli.

Szenvedélybetegek részére nyújtott alacsony küszöbű ellátás.Célja a szenvedélybetegség által okozott ártalmak csökkentése, az életet veszélyeztető helyzetek elhárítása, valamint az életmódváltozás elindítása, segítése szerhasználattal, viselkedési problémákkal küzdők körében.

A pszichiátriai betegek részére nyújtott nappali ellátás 30 fő részére biztosított.A 18 év feletti kompenzált pszichiátriai betegek részére biztosít ellátást, akik önként igénylik ezt, az ellátással együttműködést vállalnak. Ellátás DMJV közigazgatási területén élők részére biztosítjuk. Ellátásunk 30 férőhelyes, együttműködési megállapodás megkötését igényli.

Szenvedélybeteg férfiak számára biztosítunk ellátást a kórházi méregtelenítés, a rehabilitációs intézeti kezelés után (Telephely: Indulópont Támogatott Lakhatás). Az ellátás keretein belül nyújtott szolgáltatások célja az ellátottak önálló életvezetési képességének kialakítása, illetve helyreállítása. A támogatott lakhatás az önkéntességre és a speciális segítő programokra épül. Ellátás max. 12 fő részére biztosított.

Fotók: Miskolczi János

    Ez is érdekelhet