A debreceni Hatvan utca 37. alatti épület felújítása

Papp László polgármester elöljáróban azt mondta, hogy a városépítészet szempontjából rendkívül nagy jelentősége van az eseménynek, hiszen különösen az elmúlt hónapokban nagyon sok civil és szakmai kezdeményezés érkezett azzal kapcsolatban, hogyan lehet megvédeni a Debrecenben lévő régi, a város építészeti karakteréhez hozzátartozó épületeket, amelyek nem lakóépület minősítéssel rendelkeznek, vagy adott esetben még helyi védettség alatt sem állnak.

A polgármester hozzátette, hogy az elmúlt időszakban pont ebben a tekintetben komoly előrelépést tettek, hiszen helyi védettség alá most már több mint 300 ingatlan tartozik Debrecenben, és többek között a Hatvan utca 37. szám alatti eklektikus stílusú épület is a közeljövőben helyi védettséget fog kapni, hiszen ennek az értékvédelmi eljárása elindult.

Papp László kiemelte, számos magántulajdonban lévő régi cívis épület van Debrecenben, és sokszor szembesülnek azzal a kihívással, hogy egy múlt századi nagyon régi építési technológiával,– gyakorlatilag gépészet nélkül- épült épületeket, úgy újítsák meg, hogy a XXI. század követelményeinek is meg tudjon felelni, de megőrizze azt az építészeti értéket, amelyet a létrehozásakor adtak az adott épületnek.

Papp László az önkormányzat szerepével kapcsolatban elmondta, hogy döntési helyzetbe kerülnek a felújítás támogatásának mértékéről, illetve esetleg fölmerülhet az önkormányzati tulajdonrésznek a későbbi értékesítése is.

A felújítás részleteiről azt mondta, hogy négy ütemre van bontva az épületnek a rendbe tétele. Jelen pillanatban a tető megújítása zajlik, majd a külső homlokzat kerülhet sorra az egyeztetéseket követően.

A munkáknak köszönhetően a Hatvan utcának az egyik legmeghatározóbb épülete újul meg, amely egészen új hangulatot ad majd ennek a környéknek.

Gábor István főépítész arról beszélt, hogy az épület teljes mértékben meg tudta őrizni a régi cívis hangulatát, amely valamikor az egész városra jellemző volt. Az épület frekventált, nagy forgalmú helyen található, a Hatvan utca szívében, rendkívül nagy 50 méter hosszú utcafronttal. Az épület értéke, hogy olyan tulajdonosok lakják, akik szívükön viselik az épület értékeit, ezért nem csak múltja, hanem jövőbeli lehetőségei is vannak.

Riskó Mihály Gergely ingatlanmenedzser, az épület közös képviselője is a lakóközösség közös összhangját emelte ki, hiszen a mostani munkálatok az elmúlt egy év szoros együttműködésének eredménye, amivel sikerült egészen a tervezéstől a kivitelezés első üteméig eljutniuk. A második ütem várhatóan az év második felében történik meg, amely az épület külső homlokzatának a megújítása lesz.

Papp Csaba a városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy a belváros régi épületeinek történelmi értéke van, és köszönetet mondott a tulajdonosoknak, hogy az épület felújítása során a történelmi értékek megőrzését, az épített örökség védelmét tartották szem előtt.

Ez is érdekelhet