A debreceni Ikon is bekerült a Michelin Guide-ba

Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel – közölte csütörtökön este az MTI.

Kép: MTI/Balogh Zoltán

A Michelin Guide 1992 óta van jelen Budapesten, ahol 2010-ben ítéltek oda először Michelin-csillagot.

A debreceni Ikon étterem 2012 óta van jelen, és bár az ételsor magyaros alapokra épül, mégis belecsempésznek egy kis fine bistro stílust.

IKON

Thür Ádám, az Ikon séfje korábban arról nyilatkozott, hogy már az is egy nagy érdem számukra, hogy meghívót kaptak a magyar Michelin Guide bemutatójára.

Gwendal Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója elmondta: Magyarország rendkívül dinamikusan fejlődő gasztronómiai desztinációvá vált, ezért döntött úgy a Michelin Guide, hogy immár az egész országot lefedő étteremkalauzzal jelentkezik.

 Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre – emelte ki.

A Michelin Guide Hungary első kiadása összesen hatvankét éttermet ajánl az ínyencek figyelmébe.

A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Balatonfüred) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.

A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).

Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).

Ez is érdekelhet