A debreceni kórházak is román COVID-fertőzötteket ápolnak

Romániában napi szinten tovább romlik a koronavírus helyzet, a kórházak olyan szinten telítődtek, hogy már Magyarországra is szállítanak ápolásra szoruló fertőzötteket.

Szijjártó Péter külügyminiszter erősítette meg, hogy 50 romániai beteget “vesz át” ápolásra Magyarország, ők a debreceni és szegedi kórházakban kapnak intenzív ellátást.

A debreceni kórházak is román COVID-fertőzötteket ápol
Október 12-i pillanatkép Bukarestből. Forrás: MTI / AP / Andreea Alexandru

Magyarország korábban is segített Románián eszköz- és gyógyszerellátmánnyal. Most pedig a két ország között létrejött megállapodással hazánk a kórházi kapacitásaival is segít.

Romániában napi 10 ezer feletti az új COVID-19-ben regisztrált beteg száma, az elmúlt 24 órában 16700 új esetet regisztráltak. Naponta 100 felett jár a vírusban elhunytak száma is. 

Október 11-én már a NATO  Észak-atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központjától is segítséget kért Románia, mert az egészségügyi rendszerük egyre rosszabbul bírja a koronavírus járvány negyedik hullámát.

Románia az október 12-i adatok szerint utolsó előtti az átoltottság terén az EU-ban. Az első oltást eddig a 19 millió lakos 35,3%-a kapta meg mindösszesen.  Az oltásellenesség és az alacsony oltási arány a fő oka annak, hogy jelenleg Romániában a legrosszabb a covid-járvány a régióban és az EU-ban.

Ez is érdekelhet