A debreceniekkel közösen ültették el a tízezredik fát!

Az Ültessünk 10.000 fát Debrecenben! programrészeként a debreceniekkel közösen elültették a tízezredik fát az Aquaticum Mediterrán Élményfürdővel szemközti füves területen, a futókörnél.

Papp László polgármester az eseményen elmondta: 2019 tavaszán indította el a város azt a programot, amelynek köszönhetően ma lehetőség nyílik a tízezredik fát elültetni itt a város egyik legszebb részén, a Nagyerdőn.

2019 tavaszán nagyon-nagyon távolinak tűnt a tízezredik fa elültetése. Öt év elegendő volt hozzá.


Amint Papp László fogalmazott: „
trendivé vált Debrecenben fát ültetni, legyen szó a város bármely területéről. Debrecen valóban zöldebbé vált az elmúlt öt évben a szó szoros és átvitt értelmében is, faállománya gyarapodott.

A polgármester említést tett a helyszín közelében álló két nagyon öreg – Aradi Csaba ökológus gyors becslése szerint körülbelül 150 és 250 éves – tölgyfáról. Mi minden történhetett ennyi idő alatt e fák körül? – Még az is lehet, hogy annak idején Kossuth vagy Petőfi hűsölt az alatt a fa alatt, amely akkorra már akkorára terebélyesedett, hogy volt lehetőség élvezni az árnyékát – mondta Papp László.

A most elültetett fát a jövőnek szánjuk, s remélhetőleg 100-150 vagy akár 200 év múlva is lesz majd lehetőségük az akkori debrecenieknek megemlékezni arról, hogy volt egy időszak a város életében, amikor összefogott – mert hiszen együtt vagyunk Debrecen –, és nagyon sok fát ültettek el polgárai a város különböző pontjain.


A polgármester megköszönte az együttműködést mindenkinek, aki szerepet vállalt az utóbbi években a város zöldítésében, így a Future of Debrecen mozgalomnak is, amely 2020-ban, éppen a koronavírus-járvány időszakában, a lehető legnehezebb időszakban indult útjára.

Balázs Ákos alpolgármester szavai szerint ez a nap boldog és örömteli, hiszen nagyon sokan dolgoztak azért, hogy ide a tízezredik fa elültetéséhez eljussunk.

Köszönet illeti a Dekert Kft. munkatársait, akik a munka oroszlánrészét vállalták, a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályának munkatársait, a Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen mozgalom tagjait, a Debreceni Egyetem szakembereit, azokat a civileket, akik részt vettek a faültetési programban.

Aki fát ültet, az bízik a jövőben, és a debreceniek bíznak a jövőben, bíznak a fiatalokban. A Zöld Munkacsoport is fiatal környezetvédelmi mérnökök összefogásával alakult, s ők kezdték el azt a munkát, melyből a Future of Debrecen mozgalom létrejött. Ez a mozgalom később – kibővülve a Debreceni Egyetem szakembereivel, professzoraival – megalkotta Magyarország legjelentősebb, legnagyobb városi zöldítési programját, a Zöld Kódexet.

A város környezetpolitikának is az a lényege, hogy adjuk meg a természetnek is a lehetőséget arra, hogy a legjobb lehessen.

Ezért ültettük a 10 ezer fát, és ezért ültetünk még 10 ezer fát. Balázs Ákos azt kívánta, hogy ez az összefogás vezérelje a város polgárait a következő időszakban is, és bizodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a következő 10 ezer fa ültetésében részt vevő közösség csak gyarapodni fog.

A fa elültetésében a debreceni tűzoltók is segédkeztek. Az eseményhez kapcsolódóan egész nap környezet- és természetvédelmi tematikájú programokon vehetett részt több száz óvodás és iskolás gyerek.

Ez is érdekelhet