A fények ünnepe – Véget ért a Hanuka

November 28-án kezdődött a Hanuka, a zsidó nép ünnepe, ami egészen december 6-áig, azaz a mai napig tart. Debrecen főterén láthattunk az eseményről műsorokat december 5-én vasárnap.

A Hanuka a zsidó vallás egyik ünnepe, ami a keresztény emberek karácsonyának felel meg. Azonban az időpontot illetően már nem egyeznek meg, mivel a Hanuka évről évre más időpontokon van, mint a húsvét. Az ünnep mindig késő ősszel, vagy kora télen van. Mindennek az oka pedig, hogy a zsidó, ősi kalendárium a nap és a hold ciklusait követi.

Az ünnep legkülönlegesebb hagyománya, hogy nyolc napon át esténként meggyújtanak egy gyertyát a 8+1 ágú gyertyatartón. Ez a jelképes dolog azt takarja, hogy a szent dolgokban mindig csak növekedni szabad és a színes gyertyák és azok meggyújtása pont ezt szimbolizálja.

Az ünnep alatt az emberek megajándékozzák egymást, különösképp a gyerekeket, s a családok együtt töltik az estéket, amik díszes vacsorával, játékkal és beszélgetéssel telnek.

Történelmi szerepe is van az ünnepnek, mégpedig az, hogy az évszázados üldözések alatt a gyertya gyújtás volt mindaz a szokás, ami össze tartotta a zsidókat. Összegyűltek a zsinagógákban élükön a rabbival és 8 napon keresztül meggyújtottak egy gyertyát minden este. Ezzel jelképesen mutatva azt, hogy a hitük mindennél erősebb.

 

Ez is érdekelhet