A Főnix Lakásprogramról tanácskoztak ingatlanfejlesztők bevonásával

A Főnix Lakásprogram a debreceni fiatalok lakhatását támogató egyedülálló program, melynek részleteiről tartottak egyeztetést ingatlanfejlesztők bevonásával.

Papp László polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó bejelentése a Főnix Lakásprogram volt.

A program célja a 35 éven aluli Debrecenben munkát vállaló, dolgozó fiatalok lakáshoz jutásának támogatása. A projekt előkészítését márciusban indították el. Hozzátette, a program kapcsán a belső egyeztetéseket, az alapkoncepció kidolgozását elvégezték, viszont feltétlenül szükség van az ingatlanfejlesztők közreműködésére is.

A polgármester aláhúzta, hogy nagyon pozitív volt a fogadtatása a javaslatnak mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről.

Az elmúlt tíz esztendő alapvetően arról szólt, hogy Debrecen meg tudja őrizni a fiatalokat, itt tudja tartani a városban. Ehhez munkahelyeket kellett teremteni. A következő tíz esztendő alapvetően arról fog szólni, hogy hogyan tudjuk segíteni a fiatalokat az otthonteremtésben. Tehát a munkahelyteremtés után az otthonteremtés időszaka következik. Így válik teljessé a programunk. -hangsúlyozta Papp László.

A polgármester úgy látja, hogy minden esélyük megvan arra, hogy Debrecen gazdasági erejét felhasználva a város bevételeit jó célokra felhasználva tudják segíteni a debreceni fiatalok lakáshoz jutását.

A program ütemezéséről elmondta: miután az egyeztetéseket elvégeztük, várhatóak még finomhangolások a rendszerben. Ezt követően elkezdődik majd a program részletes kidolgozása. Először fogják pályáztatni a fejlesztőket, utána pedig a bérlőket és a munkáltatókat együtt. A program 2025-ben indulhat először 200 lakásos kontingens bevonásával.

Papp László kiemelte, a kerekasztal beszélgetésen jelen lévő ingatlanfejlesztők 99 százalékban tudják azt vállalni, hogy már 2025-ben tudnak olyan lakásokat biztosítani a Főnix Lakásprogramhoz, amely a kiírási paramétereknek, a már ismert kiírás a paramétereknek megfelel. Így 2025-ben nagy biztonsággal el tudják indítani ezt a programot.

Barcsa Lajos alpolgármester elöljáróban elmondta, hogy az ingatlanfejlesztők a Főnix Lakásprogram kulcsszereplői, ezért is volt szükséges ez a mostani kerekasztal beszélgetés. Hozzátette, az ingatlanfejlesztők perspektívát látnak a program megvalósításában, ezért részt kívánnak venni a pályázatban, amelyet az év második felében terveznek kiírni.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a közgyűlési döntés a program kereteiről döntött, viszont a részletes program kidolgozás során figyelembe kell venni a programban szereplők, így az ingatlanfejlesztők szempontjait is.

A pályáztatással kapcsolatban Barcsa Lajos elmondta, az év második felében két pályázatot terveznek kiírni: az egyik az ingatlanfejlesztők irányába szól a lakáskontingens összeállításához, míg a másik a munkáltatók részére a programhoz történő csatlakozásról.  

A Főnix Lakásprogramról:

A Program célja a Debrecenben dolgozó, 35 év alatti munkavállalók számára megfizethető, alacsony fenntartási költségű, magas energiahatékonyságú lakások biztosítása annak érdekében, hogy nyugodtan tervezhessék életüket, karrierjüket Debrecenben.

A Program tárgyát legfeljebb a Program indítását megelőző 5 éven belüli építésű, legalább 30, legfeljebb 50 m2 alapterületű, előre meghatározott standard műszaki tartalommal rendelkező lakásból álló kontingens fejlesztése, majd abból – egyedülálló munkavállalók vagy legfeljebb 2-3 fős család által igénybe vehető – lakóingatlan bérlete képezné.

A Program azon személy lakhatását biztosítja, aki megfelel a következő feltételeknek:

  • a Debrecenben működő vállalkozással határozatlan idejű foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik,
  • az albérleti szerződés megkötésekor még nem töltötte be a 35. életévét,
  • magyar vagy kettős állampolgárságú személy,
  • nem rendelkezik Debrecenben lakás tulajdonjogával, valamint a bérleménybe való bejelentkezéssel debreceni bejelentett lakcímmel rendelkezik.

A Program által biztosított bérleti konstrukció keretében az Önkormányzat a bérleti díj 1/3-át finanszírozza, így a lakás bérleti díjának fennmaradó 2/3-ad része oszlik meg a munkáltató és a munkavállaló között.

Ez is érdekelhet