A háborús szankciók hatása a Nemzetközi Űrállomásra

A Roszkoszmosz írásbeli felhívást intézett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) projektben részt vevő partnerekhez, így a NASA-hoz, az EMA-hoz és a CSA-hoz, azzal a céllal, hogy szüntessék meg a jogellenes szankciókat az állami vállalat vállalkozásaival szemben. 

Állításuk szerint, többszöri kérésük ellenére sem adtak a külföldi partnerek soha arra vonatkozólag magyarázatot, hogy mivel indokolják ezeket. 

Dmitrij Rogozin szerint a szankciók (amelyek egy része még Ukrajna invázióját megelőzően lépett életbe) megzavarhatják az ISS-t kiszolgáló orosz űrhajók működését.

A NASA Watch nevű Twitter oldal a következő bejegyzést tette közzé:

“Az orosz kormány által ellenőrzött RIA Novosti a Telegramra posztolt egy Roszkoszmosz által készített videót, amelyen az űrhajósok elbúcsúznak Mark T. Vande Hei amerikai űrhajóstól a Nemzetközi Űrállomáson, távoznak, majd az orosz szegmens leválik az űrállomás többi részétől. Dmitrij Rogozin egyértelműen veszélyezteti az ISS programot.” – olvasható az alábbi Tweetben.


A NASA is reagált a történtekre és kijelentette, hogy az orosz együttműködés fenntartásán dolgoznak az űrben, miközben az ISS „operatív rugalmasságára” is törekednek. 

Rogozin a Telegram-csatornáján reagált a médiában kialakult helyzetre, miszerint a Roszkozmosz esetleg megtagadja az amerikai űrhajós visszatérését az ISS-ről. Ezeket az üzeneteket „hisztérikusnak” nevezte, és kijelentette, hogy Mark Vande Hei-t nem hagyják az ISS-en, és „le fogják cserélni”.

Vande Hei a tervek szerint március 30-án indul vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról másik két orosz asztronauta társával egy Szojuz segítségével, a tervezett földet érési helyük pedig Kazahsztán területén lesz. 

Ez is érdekelhet