A kemény fagyok miatt vörös kódot rendeltek el az Alföldön

Észak- és Dél-Alföldön elrendelte az emberi erőforrások minisztere a vörös kódot, ami kötelezővé teszi minden szociális intézmény számára a hajléktalanok és bajbajutottak befogadását. 

forrás: hellovidek.hu

Az intézkedés csütörtök este nyolc órától egyelőre hétfő este nyolcig van érvényben, a meghosszabbítás a meteorológiai előrejelzések függvénében dől el. Az érintett napokon éjszakánként mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet, közölte a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára.

Az Időkép jelentése szerint már tegnap éjjel is több helyen -15 fok alá csökkent a hőmérséklet, a leghidegebb pedig Biharkeresztesen volt, -18 fokkal.

Fülöp Attila elmondta, hogy a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága országosan jelenleg 76 százalékos. Tehát van szabad hely az ellátóhelyeken, ha valakinek szüksége van menedékre a hideg idő ellen.

Az államtitkár arra kér mindenkit: ha a hideg miatt bajba jutott emberrel találkozik, hívja az illetékes diszpécserszolgálatot. A telefonszámok megtalálhatóak a kormany.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain.

Ez is érdekelhet