A ködlámpát csak a ködös szakaszon használjuk!

Ahogy közeledik a tél, annál inkább romlanak a látásviszonyok is az utakon. A rendőrség kéri, hogy mindenki tartsa be a tanácsaikat.

Forrás: autoszektor.hu

Ahogy beköszöntött az ősz és lassan már a tél is, úgy egyre inkább romlanak a látásviszonyok az utakon. Most már a kora délutáni órákban besötétedik, és hajnal ködfelhőt is tapasztalhatnak az utakon. Az eddig tapasztalatok alapján, a rosszabb látási és útviszonyok miatt ilyenkor a balesetek száma is megnövekszik a tavaszi, nyári időszakhoz képest.

A balesetek elkerülése érdekében ezeket tanácsolja a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság:

  • Legfontosabb, hogy a járművezető mindig az időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően vezesse járművét. Csak olyan autóval induljon el, amelynek működnek a világító és jelzőberendezései. A sérült, matt lámpatesteket cserélje ki, a szennyezett lámpabúrákat tisztítsa meg!
  • A világító és jelzőberendezéseket az előírásoknak megfelelően kell használni.
  • Ha a látási viszonyok indokolják, kapcsolják be a ködfényszórót! A ködös szakaszról kiérve a ködlámpákat le kell kapcsolni, mert fényük zavaróan hat a többi közlekedőre.
  • Rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így csökkenthetik a balesetek bekövetkezésének kockázatát.
  • Az egyre korábbi sötétedésre tekintettel fontos, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok kiemelt figyelmet fordítsanak a láthatóságra. Különböző eszközök, fényvisszaverő mellény vagy ruházat viselésével többszörösére nő az észlelhetőség!

 

Ez is érdekelhet