A külhoni magyarok nem utazhatnak vízummentesen az USA-ba

A döntés már tavaly év elején megszületett, de a koronavírus-járvány miatt másnak sem lehetett beutazni – írja a Krónika című erdélyi napilap.

Nem mentesülnek vízumkötelesség alól azok a magyar állampolgárok, akik Magyarország határain kívül születtek. Az amerikai hatóságok az Elektronikus Beutazási Engedély (ESTA) kiváltását csak azoknak a magyar állampolgároknak teszik már lehetővé, akik Magyarország jelenlegi területén születtek.

A Krónika online napilap csütörtöki blogbejegyzésében közölte a külhoni magyarok vízumkötelezettségét. A bejegyzésben jelzik, hogy a beutazásra való szabályozás már 2021. év elején megszületett, de Washington a Covid-19 miatt más országra vonatkozó utazási korlátozásokat is bevezetett. Tavaly hónapokig nem léphettek be az USA-ba a schengeni övezet tagországainak állampolgárai sem.

Az amerikai hatóságok döntésére immár a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata is felhívja a figyelmet honlapján, az Egyesült Államokba történő beutazási és tartózkodási feltételekről szóló tájékoztatóban. – írja a Krónika.

A Magyarország határain kívül született magyar állampolgároknak akkor is vízumot kell igényelniük, ha évtizedek óta Magyarországon élnek. A vízumigénylést a Romániában élő magyarok csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg, a budapesti nagykövetség csak az életvitelszerűen Magyarországon élőket fogadja.

Ez is érdekelhet