A magyar költészet napja – Érdekességek hazánk költőiről

A magyar költészet napját hazánkban 1956 óta ünnepeljük József Attila születésnapján.  Habár az első ünnepet a nyári ünnepi könyvhéten tartották meg, csak nyolc évvel később, 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához.

Jeles napunk alkalmából érdekességeket hoztunk nektek magyar költőkről.

Petőfi kedvenc étele a túrós csusza volt

A János vitéz alkotója rajongott a hagyományos magyar kosztért, olykor még reggelire is gulyáslevest fogyasztott. A legkedvesebb étele a túrós csusza volt, egy Kerényi Frigyeshez intézett levelében is utalt erre:

„Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot a fülem hallatára ne gyalázza senki.”

 

Illyés Gyula múzsája

A háromszoros Kossuth-díjas költő nem első látásra, hanem első hallásra beleszeretett későbbi feleségébe, Kozmutza Flórába. Illyés Gyula beleszeretett Flóra hangjába, 1939-ben pedig össze is házasodtak. A pszichológusnőért nem csak Illyés rajongott, 1937 februárjában József Attila ezeket a sorokat írta neki: Ugy kellesz nekem Flóra, mint falun villanyfény, kőház, iskolák, kutak.” József Attila olyan heves szerelmet érzett a nő iránt, hogy azzal fenyegette, öngyilkos lesz, ha Flóra nem lehet az övé.

 

Kölcsey és Szemere különleges viszonya

A himnusz költője hosszú éveken át levelezett hasonlóan művelt barátjával, Szemere Pállal. Egyes irodalomkutatók szerint gyengéd érzelmeket táplált Szemere iránt.

Habár a korszakra jellemző volt az magasztos beszédstílus, az egyik levelét záró sorok mégiscsak heves érzelmekre utalnak: „Ölellek véghetetlen szerelemmel, mint mátkád ölelni soha sem foghat – ez a szív nem a lyánykájé.”

1813-ban, amikor Szemere megkérte leendő feleségének a kezét, Kölcsey különös verset írt.

Pár kiemelt sor a Jegyváltó című költeményből:

 „Mért e reszkető könyű szememben? / Mért ez édes órán új remény? / Bájos arcod, százszor boldog álom, / A múltban s jövőben nem találom.”

Többen is úgy vélekednek, hogy az Álmosdon írt verset Szemere Pálnak szánta a költő.

Weöres Sándor hátborzongató randevúja

Az akkor 33 éves művész és szerelme, Károlyi Amy egy temetőben sétálgattak első randevújuk alkalmából. Annyira kellemeset beszélgettek egymással, hogy észre sem vették, besötétedett, a temetőt pedig bezárták. Az éjszakát benn kellett tölteniük a sírkertben, csak reggel engedték ki őket. Nem sokkal később a költő feleségül vette Károlyi Amyt.

Kosztolányi Dezső éveken át vegetáriánus volt

A költőt felesége buzdította arra, hogy hagyja el a húst. Betegségei miatt a vegetáriánus életmód kedvezett számára. Ebben az időszakban a kedvenc étele a kenyér volt. Később ismét visszatért régi étkezési szokásaihoz, de a kenyér továbbra is az egyik legkedvesebb csemegéje maradt.

 

József Attila súlyos depresszióban szenvedett

József Attila gyerekkorától kezdve rengeteg nehézségen ment keresztül, traumáival sajnos sohasem tudott megküzdeni. Már kicsi korában is szuicid hajlamokkal rendelkezett, első öngyilkossági kísérletét kilenc éves korában követte el.

 

 

Viszály Ady temetésén

Ady Endre utolsó éveit Boncza Berta költőnővel töltötte. Ady temetésén régi szerelme, Diósy Ödönné Brüll Adél, azaz Léda is megjelent, és tiszteletét fejezte ki egy virágcsokorral. Csinszka féltékeny haragjában lerúgta Léda csokrát Ady sírjáról.

 

 

 

Biró Kincső

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet