A magyar kultúra napját ünneplik a Nagytemplomban

 

“Több mint 200 gondolat, hang és mozdulat” néven rendeznek programsorozatot január 21-én a Nagytemplomban.

A magyar kultúra napja alkalmából versek, zeneművek, árnyszínház és különleges színpadi produkciók kaptak helyet a pénteki ünnepségen. A Debreceni Református Nagytemplomban 14 órától alkotócsoportok, amatőrök és profik, mesterek és tanítványok vesznek részt.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük minden év január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A Debreceni Református Nagytemplom színes ünnepi műsorral köszönti a kultúra napját a „Több mint 200” programsorozat következő alkalmával. -írja a debrecen.hu

Jókai Mór és Szabó Magda irodalmi öröksége mellett, többek között Vranyecz Artúr színművész és Kustár Gábor képzőművész különleges színházi élménnyel készülnek. Magyar alkotók kiváló zeneműveit szólaltatják meg mesterek és tehetséges tanítványok orgonán, hegedűn, gitáron, citerán, a legkisebbek pedig kánonokkal, népdalfeldolgozásokkal örvendeztetik meg az érdeklődőket. A fellépések között a pénteki ünnepség a közösség szerepét is bevonja a programokba.

A mostani nehéz időszakban az irodalom, a zene, a színház különös jelentőséggel bír. Kulturális örökségünk mentén összetartó közösség részesei lehetünk és a napi gondok fölé emelkedhetünk.”

– vallja Siteriné Nacsa Mária, a „Több mint 200” programsorozat szakmai vezetője.

A „Több mint 200 gondolat, hang és mozdulat” című ünnepi műsor 2022. január 21-én (pénteken) 14 órakor kezdődik a Debreceni Református Nagytemplomban. A belépés díjtalan, az esemény védettségi igazolványhoz nem kötött, azonban az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező a templomban.

forrás: debrecen.hu

Ez is érdekelhet