A mozgás és a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a Vese Világnapján

Mozgással indult a reggel a Vese Világnapján Debrecenben a Nagyerdei Stadionnál. Az eseményen célja, hogy felhívják a figyelmet a mozgás és a szűrővizsgálatok fontosságára.

A Magyarországon néma népbetegségnek számító, mintegy 1,5 millió embert érintő idült vesebetegség időben felismerve jól kezelhető, és súlyos szövődményeinek kialakulása megelőzhető – hívták fel a figyelmet a Magyar Nephrológiai Társaság vezető szakorvosai a március 14-ei vese világnapja alkalmából. A világnap alkalmából Debrecenben is eseményt hirdettek meg, ahol elhangzott: a cívisvárosban csaknem 40 ezer ember szenved krónikus vesebetegségben.

A becslések alapján tíz krónikus vesebeteg közül kilenc azonban nincs tisztában azzal, hogy beteg.

Egy olyan népbetegségről van szó, amit szintén népbetegségek váltanak ki, mint például a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és az időskori érelmeszesedés. Ezek körülbelül a 60%-át teszik ki a krónikus vesebetegeknek – mondta Kárpáti István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika docense.

Papp László polgármester hangsúlyozta: Debrecen jó kezekben van, hiszen egy fantasztikus Klinikai Központ vigyáz a betegekre. Hozzátette: az egészség megőrzésének több módja is van, ebből az egyik legfontosabb a mozgás, ezért is büszke a Mozdulj Debrecen! mozgalomra és azokra, akik részt vesznek benne.

Balla József, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: rengeteg beteg van, és nagyon fontos a betegek azonosítása, tehát a szűrés.

A vese 70%-os pusztulása vezet oda, hogy valami tünetet okoz. Arra kell figyelni, hogy hozzászokunk a fáradtsághoz, a gyengeséghez. Ki kell választani azokat a betegeket, meg kell fogni azt a populációt, akinek szüksége van a nefrológusra és ezt az alapellátás és a belgyógyászat tudja megtenni – mondta.

Az esemény zárásaként tematikus sétán vehettek részt a jelenlévők.

 

Ez is érdekelhet