A nemzeti összetartozás napja: június 4. vasárnap


A történelmi Magyarország sorsát megpecsételő, a 20. század legnagyobb magyar nemzetvesztését és történelmi tragédiáját előidéző trianoni diktátumot
, 1920. június 4-én, az első világháború lezárásaként írták alá a versailles-i Nagy Trianonpalotában. A hazánkra rákényszerített trianoni békeszerződés következtében, Magyarország elveszítette területének és lakosságának közel kétharmadát.

Románia megszerezte a Partiumot és Erdélyt, míg a délszáv állam a Délvidéket, Csehszlovákia pedig a Felvidéket és Kárpátalját is elcsatolták hazánktól.

 

Egyes történelmi dokumentumok alapján, az első szándék szerint, Debrecennél húzták volna meg akkor, 1920-ban, az országhatárt. Ha ez így marad, akkor most a cívisváros Románia része lenne.

 

A trianoni béke egy erőszakos diktátum volt, s a következményeként fellépő tragikus helyzet a győztes- vesztes ellentétek éleződését nem csupán a 20. század második felének nemzetközi politikáját, a magyar revíziós törekvéseket, de az újabb világháborút is előidézte. A magyar nemzet szétszakításával, a magyar állam ellehetetlenítésével, a magyarokat sújtó kollektív erőszakkal, egy ezeréves állam-, és nemzet sorsát pecsételte meg véglegesen a trianoni békeszerződéssel.

 

Magyar az, akinek Trianon fáj!” – ki ne ismerné ezt a mondást, amit a lelkünkben, az elménkben őrízhetünk, de ennek bolygatásának semmi értelme nincs már. A most dúló, körülöttünk zajló kegyetlen háborúk, minden nap arra figyelmeztetnek, békére van szükség, nem harcra, nem háborúkra.

 

A nemzeti összetartozás napját egy 2010-es törvénnyel, az egyik legnagyobb terület-, és népességvesztéshez köthetjük. Ennek 103. éves évfordulóján szerte az országban megemlékeznek a veszteségre.

 

A Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Tisztelettel meghívja lakosait, az érdeklődőket: a trianoni békediktátum 103. évfordulója alkalmából 2023. június 4-én, vasárnap rendezésre kerülő eseményére.

Program:

9.00 óra Kossuth -tér – Magyarország lobogójának felvonása és félárbócra engedése.

16.30 óra Dósa nádor tér

„A magyarság szívbe menekül”

A Debreceni Népi Együttes, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus néptáncegyüttes és a Törköly zenekar műsora.

17.00 Masírozás a Dósa nádor tértől a Bem térig

17.30 óra Az Országzászló felvonása a Bem téren

Megemlékezés és koszorúzás Émile GuillaumeMagyar fájdalom” szobránál.

Megemlékező beszédet mond: Papp László Debrecen polgármestere.

Emlékműsor: ”Hasad az égalja” (Jókai Anna)

Közreműködik: Papp István a Csokonai Színház színművésze, a Debreceni Népi Együttes, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus néptáncegyüttes és a Törköly zenekar.

Ez is érdekelhet