A rendőrség beindította a „Zebra Tervet”

Elindult a “Zebra Terv”, három napig fokozott ellenőrzést tartanak a rendőrség munkatársai a kijelölt gyalogos átkelőhelyeknél.

Június 14-16. között “Zebra Terv” fantázianévvel indult balesetmegelőzési ellenőrzési program az  ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által. 

VIDEÓ: A Csapó utcán két gyalogost is elüthetett volna egy felelőtlen autós
Forrás: bpiautosok.hu

A három napos program keretein belül a gyalogosakat és a járművezetőket egyaránt figyelik, ehhez többek között testkamerákat, drónokat és civil jellegű rendőrautókat is felhasználnak. Az ellenőrzéseket elsősorban a kiemelt kockázatú, elsősorban többsávos utakon található kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és azok környezetében indítják majd.

Ha egy gyalogos követ el szabálytalanságot, vagy a járművezetők nem adják meg az elsőbbséget, a helyszínen a rendőrség munkatársai figyelmeztetés mellett kiszabhat helyszíni bírságot, de akár feljelentést is tehet. A tilos jelzésen történ áthaladásért 50 000 forint közigazgatási bírság jár.

A statisztikák szerint a gyalogos balesetek közel fele, 40%-a kijelölt gyalogátkelőhelyeken történik és sajnos ezek 3%-a halálos kimenetelű.

Ez is érdekelhet