A skarlátfertőzés rohamosan terjed Debrecenben is

Forrás: Egeszsegkalauz.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is reagált arra, hogy hazánkban idén áprilisra magasabbra emelkedett a skarláttal fertőződöttek aránya. Elsősorban a nagyobb bölcsődéseket, óvodásokat, általános iskolásokat érinti az elfeledettnek hitt kór, de a felnőtteket sem kerüli el. A koronavírus világjárvány idején, az egészségügyi szabályok, korlátozások miatt alacsonyabb volt a betegek száma. Mára azonban szerte az országba több ezren fertőződtek meg a régi-új betegséggel. Január óta fokozatosan emelkedik a számuk.

Érdemes tudni, hogy azok, akik egyszer már átestek a skarlát fertőzésen, nem védettek az újabb kórságtól. Januárban 450, februárban 640, márciusban 870, áprilisban újabb 890 skarlátfertőzött beteget regisztráltak az eddigiek mellett. A májusi eredmények ezer fölé is emelkedhetnek. A drasztikus terjedés okát egyelőre a szakemberek, a gyermekorvosok sem tudják megmagyarázni. Egyetlen felvetést tartanak számon: a koronavírus felborította a kórokozók megjelenésének megszokott ciklikusságát. 

A Covid – járvány megjelenése előtt jó eséllyel nyomon tudták követni az orvosok, hogy melyik hónapban milyen vírusok ütötték fel a fejüket. Most azonban párhuzamosan – RSV, influenza, koronavírus, skarlát, bárányhimlő – is megjelenik a közösségbe járók körében. 

A skarlátfertőzését bakteriális kórokozók váltják ki a szervezetben, főként akkor, ha valakinek bármi okból, épp gyengébb az immunrendszere. A skarlátot, régi nevén a vörhenyt, is a legismertebb baktérium, a Streptococcus okozza, elsősorban 5-15 éves gyermekek körében. Cseppfertőzéssel terjed a levegőben. Lappangási ideje 2-4 nap. 

Forrás: nice.hu

Elsődleges tünetei: magas láz, torokfájás, a mandula körüli tályog, reumás láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanattal, levertség, étvágytalanság. 

A mandulagyulladástól alapvetően úgy lehet megkülönböztetni, hogy gombostűfejnyi, a bőr felszínéből, egy-két milliméteres előre domborodó, libabőrszerű, érdes, vöröses kiütések jelennek meg. Ezek bárhol előjöhetnek, de többnyire a hajlatokban, a végtagokon és a mellkason, háton tűnnek fel. 

A másik tünet: a nyelven képződő fehér lepedék, ami a betegség negyedik napja körül leválik, majd az úgynevezett „málnanyelv” jelenség alakul ki. A kivörösödött arc szembetűnő, s az is, hogy a szájkörnyék sápadt marad.

 

A harmadik fő tünet: a betegség második szakaszában, a tenyéren és a talpon, lemezes hámlás jelenik meg. Utóbbi más kórság jellemzője is lehet, de a felsorolt tünetek együttese a skarlátbetegséget jelenti. Elkerülhetetlen orvosi segítséget kérni, s tilos közösségbe mennie a beteg gyermeknek, vagy felnőttnek. Azért sem, mert a legyengült immunrendszer során, ha tovább csökken a szervezet ellenálló képessége, súlyosabb lehet a kórlefolyás. 

Másrészt, azok az emberek, akik egyszer már szenvedtek a skarlát betegségtől, újra megfertőződhetnek, vagyis nem védettek. Nem áll rendelkezésre skarlát elleni védőoltás. 

A betegséget jól lehet kezelni penicillinnel, amit száz éve találtak fel, s a legtöbb kórokozó már remekül védekezik ellene. A skarlát szerencsére még nem. Fontosnak tartják a szakorvosok azt, hogy akit 24 – 38 órája már kezelnek antibiotikummal, már cseppfertőzéssel sem tudja átadni a betegséget másoknak. A fertőző fázisban nyállal, köhögéssel vagy sérült seben keresztül is terjedhet.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a beteg környezetében mindent fertőtleníteni szükséges a kórság kritikus ideje alatt. Lényeges azt is tudni, hogy a skarlát lappangási időben nem fertőz. 

A betegséget az orvos előírásai szerint kell gyógyítani, előírásait szigorúan betartani annak érdekében, hogy stabilan gyógyuljon a beteg, és ne alakuljon ki ízületi-, vese-, vagy szívizomgyulladás, bizonyos idegrendszeri tünet. 

Hazánkban a gyermekorvosok szerencsére már a második, harmadik napon pontos diagnózist adnak a skarlátról, így a kezelés időben elkezdődhet, s a későbbi szövődmények elkerülhetők. 

 

A skarlát a várandós kismamákra is veszélyes lehet, a megváltozott hormonháztartás fogékonyabbá teszi őket a betegségre. 

Jó hír azonban, hogy elsősorban torok-, mandulagyulladás formájában jelentkezik, és a nyirokcsomó megduzzadhat. Az ágyék irányából induló kiütés is láthatóvá válik, ami a test más területén is feltűnhet. Gyakorta láz, hidegrázás is kísérheti. Így, ha szokatlan tüneteket észlelnek a kismamák, azonnal forduljanak orvosukhoz és ne a házipatikából gyógyítsák magukat. 

 

Ha időben kezelik a várandóst, elkerülhető lehet a koraszülés vagy a vetélés. A skarlátot, mint írtuk bakteriális fertőzés okozza, amit penicillinnel lehet kezelni. Orvosi felügyelet mellett ezt a kismamák is szedhetik, s így hamarabb felépülnek a betegségből. 

Ha csak skarlátbeteg közelében volt a kismama, de nem fertőződött meg, nem jelentkeznek a betegség tünetei, vagyis semmiképpen ne stresszeljen emiatt a leendő édesanya. 

 

Ez is érdekelhet