A tánc világnapja – A tánc jótékony hatásai

Ma, azaz április 29-én van a tánc világnapja, amikor is a világ mindenféle táncát ünnepeljük. Életünk során legalább egyszer mindenki találkozik a tánccal és annak elbűvölő világával, ám most elhoztunk nektek 5 érvet, hogy táncoljatok többet, mert érdemes.

Csökkenti a stresszt!

Ahogyan sok más mozgásforma, úgy a tánc is alkalmas a nap folyamán felgyülemlett stressz levezetésére. A kutatók főleg a társastáncokat ajánlják, ugyanis egy partner és a zene kísérete pozitívan hathat mentális egészségünkre.

Elősegíti a fogyást!

Unod már a futást vagy a biciklizést? Egy tanulmány kimutatta, hogy egy óra intenzív tánc nagy mértékben hozzájárulhat a fogyáshoz.

Javítja a memóriánkat!

Sokan nem is gondolnák, hogy a tánccal akár megelőzhetjük a demencia kialakulását is. Kutatások szerint az aerob vagy kardió testmozgás, amit tánc közben is végzünk, képes lehet arra, hogy aktívan tartsa agyunk azon részét, amelyik a memóriáért felelős. Ezáltal a tánc fejleszti a memóriát, a téri gondolkodást, emlékezetet, kreativitást és figyelmet.

Új barátokat szerezhetünk

Egy tánckurzus tökéletes hely lehet arra, hogy új ismerősöket, új barátokat szerezzünk. Segíthet megelőzni az egyedüllétet és a magány kialakulását. Ettől pedig kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak érezhetjük magunkat, ami többek között újfent a stressz csökkentését és az erősebb immunrendszert jelentheti a számunkra.

Javítja a tartást!

A tánchoz elengedhetetlen a helyes tartás. A különböző tánckurzusokon megtanulod a helyes tartás alapelveit, ezzel megerősítheted a gerinc tartóizmait.

Manapság nagyon sokan dolgoznak íróasztal fölött görnyedve, ami nagyon egészségtelen és sok esetben hát- és derékfájáshoz vezethet. 

 

És ne felejtsétek, soha nem késő elkezdeni!

borító: unsplash

 

Szabó Dóra Zsófia

 

Ez is érdekelhet