AdBlue hiány lépett fel az országban, ezzel bajba kerül a gazdaság is.

Forrás:web.uta.com

Az ország AdBlue készletében jelentős hiány lépett fel, ezzel rengeteg minden veszélybe kerülve. De mi is pontosan az az AdBlue? Lényegében egy olyan adalék anyag, ami nélkül a mai modern dízel járművek nem mennének és a műtrágyák melléktermékekéből állítják elő. Ez alakítja át az ártalmas nitrogén-oxidot vízgőzzé és nitrogénné, így mérsékelve a dízelek károsanyag kibocsátását.

Ezt az adalék anyagot ugyanúgy tankolni kell, mint az üzemanyagot egy külön kis tartályba, ami ha kiürült akkor jelzést ad és nem is indul a jármű addig míg fel nem töltik. – írja a Totalcar

Azonban a nagy kérdés az, hogy mégis hogyan fogyhatott el egy ennyire fontos dolog?

A legnagyobb európai AdBlue-gyár, a Duslo Szlovákiában található, ahol még jelenleg folynak a munkálatok, azonban Európa többi előállítója vagy teljesen leállt vagy hasonlóan visszafogott termelésre állt át. A probléma hátterében a földgáz világpiaci árának a drágulása áll, amely az Adblue-gyártás legfontosabb alapanyaga, Az elmúlt hónapban összesen 70 százalékot drágult a földgáz. Mivel ez a termék a műtrágyáknak a mellékterméke, így valószínűleg a későbbiekben ki lesz elégítve a piac, azonban az embereknek számítaniuk kell arra, hogy jóval magasabb áron juthatnak hozzá a későbbiekben a termékhez.

Veszélyben a gazdaság.

Nem szükségszerű a pánik, azonban az eddigi álláspont szerint a hiány miatt a mezőgazdaság is bajba került, mivel nincs jelenleg más meghajtással rendelkező jármű az iparban csak dízel. Továbbá a fuvarozó cégek tulajdonában lévő kamionok, teherautók is már ezzel a technológiával vannak kialakítva.

Az AdBlue-hiány annyira fenyegető, hogy Szlovákiában az állam már közbelépett, Richard Sulík gazdasági miniszter jelezte, hogy az Állami Tartalékalap 500 ezer liter AdBlue-t fog felvásárolni, és exporttilalmat vezettek be.

Az országban a jelenlegi tartalékok körülbelül még másfél-két hétre elegendőek, utána kiürülnek a készletek. Ez már most érezhető, ugyanis több kútról is elfogyott az adalék, Debrecenben már egyet sem lehet kapni a források szerint. A hiány ellenére, azt tanácsolják, hogy nem szükséges a pánikszerű felvásárlás, mivel egy személyautó AdBlue tartálya körülbelül 13-19 liter, ami körülbelül 20 ezer kilométer megtételére elég.

Fontos észben tartani azonban, hogy az AdBlue nem tartható el sokáig, így a drágán megvett készletek lehet, hogy a hulladékudvarokon végzik – hívta fel a figyelmet Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Van e megoldás a hiány kezelésre ott ahol már teljesen kiürültek a boltok?

Az AdBlue kifogyása miatt letiltásra kerül az autó elektronikai rendszere, amit sokan próbálnak illegálisan meghekkelni, azonban ez törvénybe ütközik, mivel az adalék nélkül káros anyag kerül a levegőbe. Még ha ezzel próbálkoznának a későbbiekben a vállalkozók, ezzel sajnos nem lenne minden megoldva.

A MÁSZ (Magyar Ásványolaj Szövetség) azt javasolja az emberek számára a pánik helyett, hogy aki nem talál valamelyik benzinkúton AdBlue-t, akkor hívja fel a nagy láncok ügyfélszolgálatát és majd ők segítenek abban, hogy pontosan hol kaphatunk még belőle.

Ez is érdekelhet