Áldozatsegítő Központ nyílt Debrecenben

Az Áldozatsegítő Központok célja, hogy a bűncselekmények áldozatainak ne egyedül kelljen megbirkózniuk az őket ért sérelmekkel.

Varga Judit nyilatkozata szerint 2025-re a kormány áldozatsegítő központok országos hálózatát tervezi létrehozni. Az igazságügyi miniszter szavaiból kiderült, hogy 2020-ban megduplázódott országszerte az áldozatsegítő központok száma.

Debrecenben is aláírták az együttműködési megállapodást Papp László polgármesterrel, a központot pedig átadták a Tímár utcában.

Ez az ország tizedik áldozatsegítő központja a budapesti, miskolci, szombathelyi, pécsi, szegedi, kecskeméti, veszprémi, szolnoki és nyíregyházi központ mellett.

Ezek a központok abban az élethelyzetben segítenek a magyar állampolgároknak, amikor egyedül érzik magukat egy krízishelyzetben, vagy egy krízishelyzet után.

Varga Judit véleménye szerint az állam feladata, hogy „a bűncselekmény okozta anyagi, erkölcsi és lelki károkat csökkentse, enyhítse és a lehetőségekhez mérten azokat felszámolja”.

Olyan biztonságos környezetet kívánnak teremteni, melyben az áldozatok nem maradnak egyedül problémáikkal és a bűncselekmény okozta károkkal.

Papp László megerősítette, hogy a bűnügyi statisztikák szerint az utóbbi 10 évben a bűncselekmények száma a városban a tizedére csökkent.

Az áldozatsegítő központok segítséget nyújtanak a traumákkal küzdő áldozatok számára is, a polgármester pedig arra biztatja ezeket az áldozatokat, hogy éljenek a lehetőséggel és forduljanak a Debreceni Áldozatsegítő Központhoz.

Legyen az Áldozatsegítő Központ a bizalom helye. Aki olyan terheket hordoz, amelyeket már nem tud egyedül elviselni, térjen be, kérjen segítséget, tanácsot és bízzon az ott dolgozó szakemberekben” – közölte a polgármester.

Az országos bűnügyi rendőrfőkapitány, Töreki Sándor rámutatott arra, hogy éveken át az elkövető, és annak elfogása állt a figyelem központjában, de ezentúl a sértett fél és annak segítése lesz a legfontosabb.

 

Biró Kincső

Ez is érdekelhet