Amigos a gyerekekért Alapítvány

Mai portré cikkünkben az Amigos a gyerekekért Alapítványt szeretnék bemutatni a debreceni közösségnek, hiszen a Debrecenben Hallottam csoportjával fontosnak tartjuk, hogy az ilyen kezdeményezéseknek bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk.

 

Az Amigos egy jótékonysági szervezet, akik hátrányos helyzetű, illetve kórházi ellátásban részesülő, a gyógyulás útján járó beteg gyermekek számára tartanak foglalkozásokat, ezzel is motiválva őket, és támaszt nyújtva nekik a felépülésben. A játék, tanulás és barátság erején át szeretnék, hogy a legnehezebb helyzetekben is boldog pillanatokat okozzanak a gyerekeknek.

 

Mindennek megálmodója és egyben alapítója Forgács-Fábián Sára, aki 2015-től kezdett 10 társával a Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekklinikára járni Budapesten azzal a küldetéssel, hogy az ott ellátásban részesülő gyermekek mindennapjait szebbé tegyék: közösen tanultak és játszottak a gyerekekkel. 2020-ra ez a 11 fős csapat egy több mint 170 önkéntest számláló közösségre nőtte ki magát, s Budapest mellett ma már megtalálhatóak Szombathely, Pécs, Szeged és Debrecen városában is.

  

Harazin Reginával, az Amigos a gyerekekért Alapítvány kommunikációs munkatársával beszélgettem.

 

Debrecenben Hallottam riportere: Az egyik fő célotok az, hogy kórházi ellátásban részesülő beteg gyermekeket motiváljátok a gyógyulásra a nyelvtanuláson keresztül – ez a gondolat hogyan jött a számotokra? Miért pont ezt választottátok ennek eszközéül?

 

Regina: A történet igazándiból nagyon egyszerű: Sári és barátai először mindenféle tantárgyakból szerették volna korrepetálni és segíteni a gyerekeket, és később a kórház pedagógusokkal egyeztetve derült ki, hogy a legnagyobb szükség a nyelvek oktatására lenne. Így kezdtünk el játékba csempészve nyelveket gyakorolni: van, akivel elfelejtünk UNO-zás közben magyarul, és csak angolul értjük meg a lapok számát és színeit, másokkal pedig konkrét feladatokat és tananyagot gyakorlunk. Életkortól és kedvtől is függ, hogyan tudjuk a nyelvtanulást a foglalkozásokba csempészni. Emellet az új szavak elsajátítása (főleg egy különleges nyelven, például hollandul vagy vietnámiul, egyrészt sikerélményt ad a gyekrőcöknek, más részt pedig egy szuper menő skill, amit az iskolába visszatérve megoszthatnak társaikkal is. 

Csatlakozz Te is az Amigók ügyéhez!https://www.youtube.com/watch?v=nIPTtTSb5ho

DH: Milyen kvalitások szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó ‘Amigo’ lehessen?

Regi: Szerintünk mindenki lehet jó önkéntes, aki hisz az ügyben és elköteleződik az Amigos céljai és közössége mellett. Az Amigók egyetemista önkéntesek, akik legalább társalgási szinten beszélnek egy idegen nyelven (de a nyelvvizsga nem elvárás). Az Amigo értékekben is mind hasonlók vagyunk: megbízhatóság, lelkesedés, csapatjátékosság, rugalmasság…ezek mind olyan alapértékek, amiket fontosnak tartunk, de egymástól is sokat tanuljuk őket. Semmiféle előképzettség nem szükséges; a jókedv, a felsőoktatási jogviszony és nyitottság szükséges ahhoz, hogy valaki Amigónak jelentkezhessen. 

 

DH: A sikeresen felvettek egy képzésen (Amigo Iskola) vesznek részt. Hogy működik ez, mit takar pontosan?

Regi: Az Amigo Iskola egy 1-2 napos “képzés”, illetve bevezetés a szervezet életébe és a bevetések, foglalkozások alapjaiba. A régi generációs Amigók szervezik meg és adják elő a különböző előadásokat, legyen szó szervezeti döntéshozatalról, különböző háttércsapatok bemutatásáról, fejlődéslélektanról vagy éppen arról, hogy hogy is néz ki egy bevetés. Igyekszünk egy kupac tudást átadni, amivel segíthetjük az újgenerációs Amigókat. 

 

DH: Gondolom az, hogy részben beteg gyermekekkel foglalkoztok, már önmagában megterhelő tud lenni, mind érzelmileg, mind mentálisan. Van-e lehetőség pszichológia segítségkérésre az Amigóknak, ha úgy érzik, hogy nehezen tudják esetleg ezeket a tapasztalatokat feldolgozni?

Regi: Az Amigók havi szupervízión, úgynevezett kórháztalálkozón vesznek részt, melynek van egy kötött és egy kötetlen része. Ekkor az egy csapatba tartozó Amigók összegyűlnek megbeszélik élményeiket, nehézségeiket és boldogságaikat, és együtt a közösség erejével dolgozzák fel a tapasztalatokat. A csapat összefogók pedig havonta egyeztetetnek terapeutával és esetmegbeszélés jellegű foglalkozásokon dolgozzák fel a beérkezett beszámolókat, nehézségeket. Abban az esetben, ha valaki nehézséget él meg, akkor van egy saját belső pszichológus rendszerünk, ahol segítséget kérhet szakemberektől is. Emellett félévente egyszer pszichoedukációs alkalmakat tartunk, illetve Amigos Akadémia képzéseken is részt veszünk, olyan témákban, amik az önkénteseknek segítséget nyújthatnak, például a stresszkezelés. 

DH: Az Amigos Mini program keretében készségfejlesztő LEGO szettet küldtök a résztvevő gyermekeknek, amit később az online foglalkozások keretében használtok.  Milyen támogatásokat kaptok még ezen kívül, mik a tapasztalatok, maguktól keresnek meg Benneteket ezek a cégek vagy inkább fordítva?

Regi: Hálásak vagyunk minden megkeresésért, és szerencsére több értékteremtő együttműködést tudhatunk már magunk mögött. A partnereink is mind elkötelezettek a játék általi tanulás és a gyerkőcöknek való segítés ügyében. A céges támogatóink egy nagy része minket keresett meg, másokkal mi vettük fel a kapcsolatot, minden esetre mindig a közös pontot, az együttműködés lehetőségét kerestük, keressük. 

 

 

DH: A civil emberek hogyan tudnak Nektek segíteni?

Regi: Sokan sokféleképpen segíthetik az Amigos ügyét, ami mindig egy hatalmas élmény nekünk is. Magánemberek alkotják a csodás Amigos Familiát is, akik havi rendszeres kis összegű adományaikkal biztosítják az Amigos hosszú távú működését és fenntarthatóságát. Emellett az adó 1%-uk felajánlásával is segíthetnek nekünk, illetve szolgáltatásbeli és tárgyi adományokat is szívesen fogadunk, de a közösségi média oldalaink bekövetése és posztok megosztása is szuper módja lehet egy civil szervezet támogatásának. Az önkéntességre vágyó egyetemisták pedig az idejükkel és lelkesedésükkel, Amigóként segíthetik munkánkat. 

 

DH: Az Amigók kapnak anyagi honorációt a ráfordított időért, vagy ez mind karitatív tevékenység a részükről? Miért éri meg csatlakozni hozzátok?

Regi: Az Amigók önkéntesen, azaz anyagi ellenszolgáltatás nélkül köteleződnek el, hiszen segíteni szeretnének ők is a gyerekeknek, illetve egy szuper, pezsgő közösséghez tartoznának. Én úgy gondolom ez a befogadó, nyitott közösség és a csodás gyermekmosolyok és közös élmények adják a legnagyobb értéket, de rendszeresen járunk közösen szakmai táborokba, nyaralásra, Amigo-estekre és tartunk közösen sporthónapot. Az önkéntesek háttércsapatokban pedig kivehetik a részük az operatívabb feladatokból is, így szakmai tudásra és készségekre is szert tehetnek, akár egy érdeklődési területükön, vagy tanulmányaikhoz közel álló területen. 

 

DH: Hogyan befolyásolta a járványhelyzet a tevékenységeteket?

Regi: A járványhelyzet miatt az online világba került át tevékenységünk, így elindult az Amigos Mini és Amigos Kalandor hátrányos helyzetű gyerkőcöknek. Meseanyagot készítettünk, postai logisztikát találtunk ki, a Zoom összes funkcióját felfedeztük és mindezt az Amigókkal szorosan karöltve. Ahol a helyzet engedi a legszigorúbb előírásokat betartva, de már visszatérhettünk egyes kórházi egységekbe, de az online programjainkat is folytatjuk.

 

DH: A debreceni csapatról tudnál kérlek egy kicsit bővebben mesélni?

Regi: A debreceni csapat 2019-ben alakult és ma már 27 aktív Amigo alkotja. Többféle szakról és érdeklődési körből jelentkeztek a srácok, jelenleg online foglalkozásokat tartanak és lelkesen vesznek részt a Kalandorban és a Miniben. A csapat egy szuper közösséget alkot, mindig hatalmas élmény velük találkozni. Debrecenben elsősorban a gyermekonkológiára járunk, de ott vagyunk a belgyógyászati, pulmonológiai, sebészeti és intenzív osztályokon is. A sok-sok kézműveskedés mellett, a társasjáték a másik nagy kedvenc. A gyerekek életkorától függően a nyelvtanulás is sokszor fókuszba kerül. Főleg angolt és németet tanulunk, de előkerül a román, orosz, spanyol, francia és a jelnyelv is.

A helyi csapatuk jelenleg csatlakozási lehetőséget biztosít az erre nyitott, elhivatott egyetemistáknak február 13-ig. Ha Debrecenben tanulsz és kedvet kaptál csatlakozni, akkor ne késlekedj, add le még ma a jelentkezésedet a következő linken:

http://www.amigosagyerekekert.hu/2022-tavasz-amigos-felveteli-debrecen/

 

Amennyiben többet is meg szeretnél tudni az alapítványról, látogass el a weboldalukra bővebb információért: http://www.amigosagyerekekert.hu/

 

Írta: Török Péter

 

Ez is érdekelhet