Angus burgerek körképe Debrecenben

Kedves Olvasó! A nevem Szilágyi Zoltán. A debreceni vendéglátásban tevékenykedtem sokáig. Jelenleg BBQ séfként járom az országot. A Debrecenben Halottammal közösen úgy gondoltuk, hogy rendszeresen jelentkező cikkekben bemutatjuk, Debrecen gasztro világát, tematikus szempontok alapján.
Most az Angus burgereket néztük és kóstoltuk meg.
Sokan nem is gondolnák, hogy a belvárosban szinte karnyújtásnyira egymástól kiváló Angus burgerekbe futhatunk. Bár a kézműves burgerek nagyot mentek az elmúlt pár évben, mégis megrekedni látszik a dinamikus fejlődése ennek az ágazatnak. Van azonban néhány gyöngyszem, ahol továbbra is törekednek a megújulásra és fejlődésre.
Éppen ezért található meg minőségi hús alapanyag a választékban.
Az Angus egy Skóciából származó húsmarha fajta. Húsa a felső kategóriás húsok közzé tartozik. Egyik ismertető jelük a márványozottság, ezért kifejezetten kedvelt steak alapanyag.
Azzal azért legyünk tisztában, hogy egy Angus nem csak steakből áll, ezért a magas minőségű többi húsrészt is fel kell használni. Egyre népszerűbb BBQ alapanyag, de a vendéglátóhelyek is felvették az étlapjukra az Angusból készült húspogácsát.
Gondoltam felkerekedek és megkeresek néhány belvárosi helyet, megnézni hogyan is nyúlnak ehhez az alapanyaghoz.
Rednekk BBQ & Bar City:
Az első állomás, a Rednekk BBQ & Bar City volt. Sokaknak ismerős lehet a Barbecue fogásokról híressé vált nagyerdei éttermük a sétányon. A nemrégiben indult belvárosi egységük a Sas utcán található. Az étlap a BBQ fogásokra koncentrál, de van egyetlen burger is az étlapon. Ráadásul nem egy alap burgerről van szó, hanem egyből páros lábbal ugorhatunk bele a gourmet élménybe.
Szarvasgombás Angus burgert kaphatunk, amely tényleg kimaxolja a felső kategóriás burger élményt.
Jómagam nagy fanja vagyok a szarvasgombának. De csak akkor szeretem, ha egyensúlyban van a többi ízzel. Itt a hamburger szószban bújik meg ez az alapanyag. Ezért minden falatnál érezhetjük aromás ízét. Ezen kívül, sajtszósz, pirított hagyma is megtalálható benne, illetve a coleslaw felel a savasságért. A madársaláta élénkíti meg a színeket és az Angus húspogacsa koronázza meg az egészet. A Bucinak remek állaga és tartása van.
A hús szaftos, és javasolt rengeteg szalvétával bekészülni, mert az igazi ölbe hullós hamburgerezést hozza. Persze lehet kulturáltan is fogyasztani, de nem lesz egyszerű. Kötelező kipróbálni mindenkinek, akik valami újra vágynak. Ha valahol jó helyen van a szarvasgomba, akkor ez a burger az. Nekem bejött. Imádtam.
Black Sheep:
Ezt követően, 2 percnyi sétára a Black Sheep-be tértem be. Ezt a helyet nem hiszem, hogy valakinek is be kellene mutatni. Egy rendkívül előremutató helyről beszélünk. Ez az a hely Debrecenben, ahol nemcsak kávézhatunk, vagy sütizhetünk, de egy finom reggelit, vagy az ebédünket is elfogyaszthatjuk itt, ha pedig pizzát szeretnénk enni arra is van lehetőség. Ez idáig még nem is lenne annyira egyedülálló dolog. Ami miatt különbözik ez a hely a többitől, hogy mindezt magas minőségben hozza le. Rengeteg olyan hely van a városban, ahol azért van desszert, hogy legyen még valami az étlapon. Jó esetben megrendelik a nagykertől a készre sütött fagyasztott sajttortát, majd felolvasztás után árusítják. A Black Sheepben nem ez történik. Kiváló szakemberek dolgoznak minden pályán, ettől lesz ez egy nagy egész történet. De kanyarodjunk vissza a burgerre! Az Anguson kívül bárányból is készítenek hamburgert, ami szintén megérne egy misét. Jó érzékkel nyúlnak az alapanyagokhoz, tökéletes a harmónia a burgerekben.
A Black Sheep Angus Burger az alapanyagra fókuszál. Hagyja, hogy a hús domináljon és kapja a főszerepet. Nemcsak cheddar sajt, de sajtszósz is van benne, sajtimádó vagyok ezért ezt nagyon értékelem, ezen kívül saláta és paradicsom. A buci könnyű és légies. Minden falat omlós és szaftos. A húson pedig csak a só és bors érződik, amely megadja az alap ízt. A kevesebb néha több közhely, itt tökéletesen megállja a helyét. Van, amikor tényleg nem kell több, ha élvezni akarjuk az alapanyagot. Zseniális a burgonya hozzá és a mártogatós a legjobb a városban.
Texas Beef BBQ:
Felocsúdva az élményből, tovább folytattam gasztro kalandom. Megint csak pár percet kellett sétálni és megérkeztem a Texas Beef BBQ-ba.
A hely, a Bajcsy-Zsilinszky utcában található. A Barbecue fogások mellett, Angus burgerek is készülnek. Szerintem nagyon menő, hogy ilyen helyek is megtalálhatóak a városban. Mert kicsit azt éreztem az utóbbi időben, mintha semmi új nem lenne képes megjelenni Debrecenben.
Ha már itt voltam, a helyről elnevezett burgert kóstoltam meg, azaz a Texas Beef Burgert.
Nagyon érdekes, hogy itt is teljesen másként közelítik meg a sztorit. A BBQ alapjában véve az aromás ízjegyekről szól, amivel ki lehet hozni a legtöbbet a húsból. Itt is ez történik a burgerrel. Nincs semmi túltolva, de ami benne van az tökéletesen át van gondolva. A saláta, paradicsom, uborka szentháromság után jönnek azok a tipikus hozzávalók, amelyek önmagukban semmi extrát nem tartogatnának. Ilyen pl. a hagyma. De ebben az esetben egy sörös sülthagymát kapunk amikor az édes és az enyhén kesernyés ízek nagyon sokat tudnak dobni a végeredményen. A másik alapanyag a bacon. Smokerben füstölt bacon kerül a burgerbe, ezáltal minden falatban érezhető az igazi füstös íz. De a lényeg mégiscsak az összhang. Amikor ez a pár hozzávaló egyszerre találkozik az Angus húspogácsával, akkor jön az igazi katarzis. Nem akarod abbahagyni az evést. A buci is rendkívül jó minőségű. Az a véleményem, hogy rendkívül fontos a jó hozzávalók kiválasztása, de mindig jót tud tenni egy pici csavar. Itt pont annyi csavar van a sztoriban amennyi kell. Se több se kevesebb. Igazán szép munka.
ZING:
A következő megálló megint csak 2 perc sétára található. Ez a hely nem más, mint a ZING. A gyorséttermek hallatán, mindig mindenki felszisszen. És a nevetséges urban legendekkel próbálják meggyőzni magukat, hogy mérgező moslék, ami ott kapható. Ezzel szemben az igazság leginkább az, hogy az otthon elkészített hús nagy valószínűséggel valami GMO szójadarával etetett állat húsa, tehát semmivel sem jobb az otthoni pörkölt vagy fasírt.
Egy gyorséttermi lánc rendkívül szigorú protokollok alapján működik. Nemcsak folyamatosan a hatóságok ellenőrzik, hanem a belső működés is szigorú szabályok alapján történik.
Itt a fejekben nincs sajnos rend a gyorséttermek megítélésével.
A ZING mégis egy egészen más hely, mint a többi. Magas minőségű, prémium ételek, elérhető áron, szigorú feltételek és sztenderdek betartásával.
Bármit is eszel náluk az biztos, hogy ízletes és jó minőségű. Kérhetsz kézműves sört a burgered mellé és diákkal egy 1000-ből is jól lakhatsz. Jó dolog most diáknak lenni, annak idején én sertéshúst kaptam, burgonyapürével és meggyszósszal, most meg egy ezresért minőségi burgert ehetnék.
A ZING koncepciója, hogy lehet egy, gyorskaja nagyon jó minőségű, ami követi az aktuális trendeket.
Sima húspogácsával kapod a hamburgert, de kérheted Angussal is csak 390 Ft-os felárért. Így tettem én is. Korábban voltak rossz tapasztalataim a ZING-el Debrecenben, de most nagyon látszik, hogy egy jó csapat van. Olajozottan megy minden és valóban gyorsak lettek. Nagyon tetszetős az indusztriális belső tér is. Jó érzés benne lenni. Izgalmas az étlap. Az alapanyagok is egész jók. Van a hozzávalók között, kólas BBQ, Portobello gomba, kecskesajt, vagy akár chipotle.
A választásom egy Street Burger volt, illetve ennek a duplahúsos verziója. Szerettem volna egy letisztultabb koncepciót kóstolni.
Ebben a szószok ketchup, mustár(házi) és egy chipotle majonéz. Ezen kívül karamellizált hagyma, uborka és cheddar sajt volt benne. Na meg az elmaradhatatlan Angus húspogácsa.
Egy meglepően jó méretű buciban készült el a burger. A buci íze naturális, ezért nem befolyásolja az ízeket. Megegyezném, hogy a buci szerintem itt volt a legjobb.
A hús tökéletesre volt sütve. Itt látszódik meg igazán, hogy ez más gyorsétterem, mint a többi. Számomra pozitív, hogy itt van a városunkban egy ilyen hely. Jófejek a pultosok, hibátlan a kaja és fiatalos az egész. A burger azt hozta, amit elvárunk egy Angus burgertől. Ezek után bátrabban is merek választani, mert akad néhány étel az étlapon, amit szívesen kipróbálnék. Hálásak lehetünk, hogy van egy ilyen hely Debrecenben.
Összességében mind a négy hely nagyon jó volt. Annak kifejezetten örülök, hogy minden hely más miatt volt jó. Természetesen az ízlések eltérhetnek minden embernél, de legyen bakancs listás mindenképp ez a 4 hely mindenki számára.

Ez is érdekelhet