Április 7-én elindult a korlátozások fokozatos feloldása

Április 6-án délutánra elérte hazánk átoltottsága az első olyan mérföldkövet, amely után elindulhat a fokozatos újranyitás, így április 7-től nyithat számos üzlet és szolgáltató.

Húsvét után rögtön sikerült elérni a 2,5 milliós határt a koronavírus vakcinával beoltottak számát tekintve (a legalább első oltást megkapók száma).

Orbán Viktor bejelentése: a korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak
Orbán Viktor bejelentése 2020. december 7-én.

Április 7-től elérhető enyhítések:

  • A kijárási tilalom 22:00-tól hajnali 5:00-ig tart, ezáltal két órát tolódik ki az eddigiekhez képest.
  • Az üzletek reggel 5 órakor nyithatnak és 21:30-ig lehetnek nyitva. Az éjjel-nappali üzletek sem lehetnek nyitva este 10 után.
  • Új szabályozás, hogy az üzletekben 10 négyzetméterenként átlagosan 1 vásárló tartózkodhat. Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen 1 ember lehet 10 négyzetméteren. Az üzlettér méretével arányos számú embert engedhetnek be. Ezt fel kell tüntetni a bejáraton és a betartatás az üzlet felelőssége, feladatköre. A 14 évnél fiatalabb gyerekeket nem veszik figyelemben a vásárlók számát tekintve.
  • Kinyithatnak a szolgáltatók, így április 7-től újra lehet fodrászhoz járni, ruhaboltokban vásárolni és a többi szolgáltatást igénybevenni, amit márciusban zárattak ba.

Ami viszont nem hozott változást, a vendéglátó üzletek továbbra is csak kiszállításra és elvitelre dolgozhatnak, nincs lehetőség helyben fogyasztásra.  A hotelek sem fogadhatnak vendégeket, csak az üzleti utazásokhoz biztosíthatnak szállást.

Az iskolás és óvodák nyitása április 19-re várható továbbra is, ezekhez már megkezdték a pedagógusok beoltását április 1-én és jelenleg is zajlik.

A védettségi igazolással továbbra sem jár semmilyen különleges jogosultság, azonban valószínűleg a jövőben várhatók előnyök azok számára, akik bizonyos fokú védettséggel rendelkeznek, akár oltás, akár korábbi COVID-19-ből történő kigyógyulás következtében. Az már ismert, hogy a júniusban megrendezésre kerülő foci EB-n a budapesti mérkőzéseken már lehetnek majd nézők, de csak beoltottak.

Továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben és az utcákon, a közterületeken is.

Ez is érdekelhet

Comments are closed.