Arany János születésének 205. évfordulója – Arany és Debrecen

Arany János emlékhelyei Debrecenben

Arany Jánost már életében a nemzet költőjének nevezték. Életműve máig meghatározó része a magyar irodalomnak és köztudatnak. Kultikus szereppel bír, a nemzet számtalan módon állított emléket számára. Rendezvények, utcák, intézmények viselik a nevét.

Arany születésének 205. évfordulója alkalmából bemutatjuk nektek, hogyan kötődik a költő Debrecen városához.

Arany Jánosnak több rövidebb életszakasza is a városhoz kapcsolódik: a diákévei, színészévei, illetve a jegyzői tevékenységének ideje.

1833 novemberében kezdte el tanulmányait a Debreceni Református Kollégium költészeti osztályában, de reményei nem teljesülhettek be, mert az itt töltött időszakot nem tudta anyagilag fedezni. Egy évig segédtanítóként dolgozott Kisújszálláson, ezután ismét visszatért Debrecenbe. Szorgalmával elérte, hogy a tanárai felfigyeljenek rá, rengeteget olvasott, németül, franciául és latinul tanult. Mindenkit meglepett, hogy mégis úgy döntött, otthagyja az iskolát 1836-ban. Szobrász, költő vagy színész szeretett volna lenni. Önéletrajzi vallomásai alapján lenyűgözték Ferenczy István szobrász művei. Később azonban egy debreceni színtársulathoz csatlakozott. Ebben az időszakban olyan darabokban játszott, mint az Ördög Róbert és a Vígkedvű Mihály.

1849-ben ismét Debrecenbe került, hivatali állást vállalt a városban.

A Debrecenben található Arany-emlékhelyek a művész egy-egy fontos életeseményéhez kötődnek. A Református Kollégium homlokfalán látható dombormű Arany diákéveire emlékezteti a debreceni lakosokat. 2017-ben egy kollégiumi termet is elneveztek a költőről, sőt, a Batthyány utca 12. szám alatt még Arany rövid színészi pályafutását is felidézi egy márványlap. A költő nevét ezen kívül egy utca és egy tér is viseli a városban.

A munkásságáért hálás utókor szobrot emelt róla a róla elnevezett Arany János téren, illetve emléktáblát a Debreceni Egyetemen. Ezenfelül Arany mellszobra a debreceni hírességek emlékparkjában látható Ady, Medgyessy, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Fazekas Mihály és Oláh Gábor szobra mellett.

Biró Kincső

 

 

 

Ez is érdekelhet