Árstop az üzemanyagok nagykereskedelmi árára és jövedéki adó csökkentés

A november óta életben lévő üzemanyag árstop első nagyobb változása következett be február 28-án, befagyasztották a nagykereskedelmi árat és csökkent a jövedéki adó.

Az elmúlt bő három hónapban a benzinkutak 480 forintnál drágábban nem adhatták a 95-9s benzint és a gázolajat az árstop miatt. Viszont azt nem szabályozta a kormány, hogy ők mennyiért vehetik, így amikor megindult az emelkedése a kőolajnak, lassan, de minden litert egyre magasabb veszteséggel voltak kénytelenek értékesíteni a kutak.

MOL benzinkút az István út végén, a Google Utcakép 2018. júniusi felvételén. ekkor még 369,9 forintos benzin és 411,9 forintos gázolajár mellett.
MOL benzinkút az István út végén, a Google Utcakép 2018. júniusi felvételén. ekkor még 369,9 forintos benzin és 411,9 forintos gázolajár mellett.ol

Az elmúlt hetekben az árstop május 15-ig történő meghosszabbítása után erősödtek fel a hangok, amelyek utaltak arra, hogy ezzel nagyon sok benzinkutat üzemeltető céget juttatnak csődbe, mert drágábban vásárolják az üzemanyagot, mint amennyiért el kell adniuk.

A kormány február 28-én két lépést is életbe léptetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint. az egyik ilyen, hogy immáron a nagykereskedelmi üzemanyagár is 480 forintban van mérsékelve, azaz jelenleg a benzinkutak is annyiért kapják, amennyiért el kell adniuk a 95-ös benzint és a gázolajat. Ez azt jelenti, hogy bár nem termelnek ezen üzemanyagok hasznot, ami problémásabb volt, hogy már veszteséget sem kell kötelezően elkönyvelniük rajta.

Emellett a benzin jövedéki adója is csökkent, igaz ennek mértékét hamar el is nyelheti a kőolaj ára. Május 15-ig, ha a kőolaj világpiaci ára 50 USD/hordó felett van (jelenleg kb. kétszer ennyibe kerül), akkor a benzin esetén 120 000 Ft/ezer liter helyett 115 ezer forint a jövedéki adó. A gázolaj esetében 110 350 Ft/ezer liter helyett 105 350 Ft lesz. Előbbi 4,16%-os, utóbbi 4,54%-os csökkentést jelent – azonban a jövőben is ÁFA rakódik a jövedéki adóra is.

Mindezek mellett a benzinkutaknak nem kell megfizetni a  a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek járó tagi hozzájárulást a két, hatósági áras üzemanyag értékesítése után.

A tankolókat érdemben nem érinti a fenti lépés, azonban a benzinkutakat üzemeltető kisebb cégeknek óriási levegővételt jelenthet már ez is.

A február végén kirobbant orosz-ukrán háború eredményeként a kőolaj ára emelkedésnek indult, illetve február utolsó napján  történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest, 372 forint is volt egy euró. Emellett a dollár is stabilan 330 forint felett foglal helyet jelenleg. Ezen tényezők jelentősen drágítják az üzemanyagokat, amelyek jelenleg hatósági áron, maximum 480 forintért értékesíthetők literenként.

Ez is érdekelhet