„Ártalomcsökkentő sátor” teszi biztonságosabbá a Campus Fesztivált

 

A Campus Fesztiválon működő ártalomcsökkentő sátorban kérhet és kaphat segítséget az, aki ennek szükségét érzi, illetve a fesztivál biztonsági szolgálata is segít nekik az oda való eljutásban – számolt be róla Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Miklósvölgyi Péter, a Campus Fesztivál fesztiváligazgatója és Juhász Béla Szilárd, a Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület elnöke sajtótájékoztatón, július 14-én.

Széles Diána többek között elmondta: a város önkormányzata immár hét éve együttműködik a fesztivál szervező csapatával és a Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesülettel annak érdekében, hogy közösen segítsenek azoknak a fiataloknak, akik kicsit „megfáradnak” a szórakozás során.

Az ártalomcsökkentő sátorban a segítségnyújtás anonim módon zajlik, senkinek nem kérik az adatait, de ha netán a szülők értesítésére lenne szükség, ebben is segítenek az ott tevékenykedő szakemberek.

Széles Diána

Az alpolgármester továbbá hangsúlyozta: ezzel a szolgáltatással is növelik a fesztivál biztonságát, annak érdekében is, hogy a fiatalok szülei nyugodtan engedhessék el ide gyermekeiket, tudván azt, hogy a Campus biztonságos fesztivál. Ezzel együtt természetesen a szülőknek is fel kell készíteniük gyermekeiket arra, hogy maguk is figyeljenek a felelős alkoholfogyasztásra, a megfelelő – nem alkoholos – folyadékbevitelre, a drogfogyasztás elutasítására, s baráti társaságban kölcsönösen ügyeljenek egymás biztonságára, épségére, érezzenek felelősséget egymásért.

A fesztivál ünnep, és ne legyünk ünneprontók! – fogalmazta meg Miklósvölgyi Péter, a Campus Fesztivál fesztiváligazgatója arra utalva, hogy bármennyire nem szeretünk erről beszélni, a drogfogyasztás jelen van a fiatalok, de nem csak a fiatalok életében. Azt kérte a Campus Fesztiválra érkező vendégektől, hogy vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra, mert ez a legfontosabb. A belépéshez személyi igazolvány szükséges. Ez nem jelenti azt, hogy például egy 16 éves, személyi igazolvánnyal rendelkező fiatalt egyedül nem engedhetnének be – erre ugyanis nincs törvényi szabályozás, az a szülő, gondviselő felelőssége, hogy elengedi-e a gyerekét –, viszont olyan kontrollt jelent például, mellyel meg lehet akadályozni azt, hogy netán körözött bűnözők, droggal üzletelők juthassanak be a fesztivál területére. A biztonság megteremtése érdekében a fesztiválszervezők a rendőrséggel is szorosan együttműködnek.

Miklósvölgyi Péter

Juhász Béla Szilárd, a Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület elnöke többek között a szülők felelősségét hangsúlyozta a gyerekek fesztiválozásra való felkészítésében.

Lássák el jótanácsokkal a fiatalokat: például mit és hogyan fogyasszanak, a dehidratálódás elkerülése érdekében igyanak megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadékot is, hogyan étkezzenek, mennyit pihenjenek, s legyenek telefonon mindig elérhetőek, vagy legyen legalább egy barátjuk a közelükben, akin keresztül elérhetők, társaságukkal legyenek megbeszélt találkozási pontjaik – mondta.

Juhász Béla Szilárd kiemelte: ha netán mégis szükség lenne segítségre, akkor a fesztivál napjaiban a nagyszínpad és a víztorony közötti területen megtalálható, este 10 órától reggel 4-ig (de szükség szerint már korábban, illetve tovább is) működő ártalomcsökkentő sátorban megfelelő fekvőhelyek, megfelelő higiénés körülmények, ivóvíz, ásványvíz, vitaminok állnak rendelkezésre, s szociális és egészségügyi szakemberek segítenek. Ha pedig netán komolyabb lenne a baj, a mentők is azonnali, közvetlen szakszerű segítséget tudnak nyújtani.

Juhász Béla Szilárd

Külön felhívta a figyelmet a tiltott „manórúd” (elf bar) használatának veszélyeire. A tiltott eszközöket a fesztivál bejáratánál a csomag- és ruházati ellenőrzés során elkobozzák.

A Campus Fesztiválra előre váltott bérlettel rendelkezők július 15-től a Fórum Debrecen bevásárlóközpontnál lévő konténernél és a Nagyerdei Víztoronynál naponta 10 és este 8 óra között átvehetik a karszalagjaikat. A közreműködő, VIP, szomszéd- vagy tiszteletjegyesek pedig július 18-tól – hétfőtől – a fesztivál főbejáratánál, a Ködszínháznál juthatnak hozzá a karszalagokhoz.

A Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület közreműködésével nem csupán a fesztivál idején, de attól függetlenül is igyekszik óvni a fiatalokat az elkerülhető ártalmaktól. Debrecen belvárosában, a szórakozóhelyek közelében ilyenkor a „Moonshine – a Rolling-Room Mozgó Bulisegély Szolgálat” munkatársainak elsődleges célja fiatalokkal való találkozás keretében a kockázatos droghasználat megelőzése, illetve a fogyasztás kapcsán felmerülő problémák, ártalmak csökkentése. Ezt a témát a város önkormányzata kiemelt fontosságúként kezeli, hiszen az említetteken kívül a Gondoskodó város program keretében, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel (Daefi) közösen végzett, Debrecen minden iskoláskorúját érintő egészségügyi szűrőprogramnak is része az adott korcsoportnak megfelelő, az alkohol- és drogfogyasztás megelőzését szolgáló felvilágosító munka. A Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum pedig nagyon fontos prevenciós civil struktúrát is működtet ebben a témában a városban.

 

Képek: DMJV

Ez is érdekelhet