Az Európai Unió támogatása védte meg a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kht. dolgozóit

Lassan lezárul a REACT-EU európai uniós támogatási program elszámolása, amit a Covid-járvány idején indítottak el. Hazánkban a GINOP-ban (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) elérhető REACT-EU források azért jöttek létre, hogy a pandémia által megtizedelt ágazatokban és régiókban segítse a kkv-kat. A szubvenciót kamatmentes, gyors működési hitel, továbbá vissza nem térítendő bértámogatás formájában lehetett igényelni. A Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kht. ennek a támogatásnak köszönhette, hogy a járvány alatt nem kellett elküldenie az alkalmazottait. Interjú Miklósvölgyi Péter ügyvezetővel.

Mit szóltak, amikor 2020 márciusában be kellett zárniuk a vendéglátó egységeknek, és szinte megállt az élet hazánkban is?

Alkalmazottaink büfékben, kávézókban, iskolai és egyetemi menzákon dolgoztak ekkor, így érthető hogy nagyon megijedtek. Minket is megviselt, hiszen akkor még senki sem sejtette, hogy hova fog ez az egész vezetni. Bár követtük a Kínában zajló eseményeket, és tudtuk, hogy egyszer minket is elér a járvány, de végül mi is elbizonytalanodtunk.

Mi történt, miután bezárták a vendéglátó egységeket?

Ott állt közel százötven ember munka nélkül, a cég pedig forgalom és bevétel nélkül. De nem estünk kétségbe, mivel voltak tartalékaink, ugyanakkor előre menekültünk, és ráerősítettünk a kiszállításra. Ennek köszönhetően tudtunk munkát adni az emberek egy részének, illetve a megtakarításainkra támaszkodtunk. Majd nyáron, amikor ismét beindult az élet, és megnyitottak a vendéglátó egységek is, újra lett bevételünk. Ősszel pedig, amikor újból lezártak mindent, REACT-EU forrásból a GINOP meghirdette támogatási programját, amire mi is pályáztunk.

Mekkora összeget nyertek el?

Közel 100 millió forint vissza nem térítendő bértámogatást kaptunk, amiből 133 dolgozó bérét tudtuk néhány hónapig finanszírozni. Így a pandémia idején sem kellett elküldenünk senkit. Majd, amikor 2021 májusában vége lett a korlátozásoknak, teljes létszámban indítottuk be újra vendéglátás üzletágunkat. Az európai uniós bértámogatás lendített át minket ezen a nehéz időszakon, ennek köszönhetően tudunk most azon a szinten működni, amin a járvány előtti időszakban. Ami különösen jól jött most, hiszen július 20-án kezdődött a Campus Fesztivál a Debreceni Nagyerdőn, ahol valamennyi dolgozónkra számítottunk.

Ez is érdekelhet