Az irodalom fesztiválja

(fotó: a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Facebook-oldaláról)

 

Június 8 és 11 között ismét megrendezésre kerül a Debreceni Ünnepi Könyvhét, mely a város egyik legszínesebb irodalmi fesztiválja.

Az ünnepélyes megnyitóra csütörtökön, 17 órakor a Csapó utcán kerül sor. Idén a szervezők számos könyvbemutatóval, dedikálásokkal, gyerekprogramokkal és persze rengeteg könyvvel készülnek.

A debreceni könyvhetet Terék Anna Sziveri János- és Füst Milán-díjas költő, drámaíró, a kortárs magyar költészet kiemelkedő képviselője nyitja meg. Az alkotó költészetének tehtsége mellett különös színezetet adnak vajdasági származása, pszichológiai végzettsége, továbbá gyerekkora tragikus alapélménye: a délszláv háború.

A megnyitó után 18 órától a MODEM-ben Terék Annával Szirák Péter irodalomtörténész, az Alföld folyóirat főszerkesztője beszélget majd.

További érdekes, városhoz több szálon fűződő ajánlások:

Szombaton 14 órától a Csapón a Tréfamesterek című képregényéről beszélget Pólik József filozófus, egyetemi tanár, forgatókönyvíró, rendező és szerzővel Kelemen István. A képregény egy Rákosi-korszak Magyarországán játszódó történelmi sci-fi.

Ezt követően a szintén debreceni Tóth Kingával beszélgethetünk Holdvilágképűek című kötete kapcsán, melyben „az emberi test gépezet, a szervek alkatrészek, a program pedig hol hibás, hol pontos. Líra és próza, álom és valóság, hallgatás és beszéd határsávjain a szövegeket a szerző grafikái és röntgenvariánsai egészítik ki.”

Még aznap 17 órától bemutatják a 24 emelet, 24 történet című könyvet. A ház és a város közös ötven évéről e Löki Viktor ötletéből és szerkesztői munkája eredményeképpen megszületett könyv, tárgya jelentőségéhez mért hangsúllyal emlékezik meg. Lapjain megszólalnak a tervezők, az építők, a régi és új lakók, urbanisták és építészek, a ház kiszolgáló egységeinek üzemeltetői és használói.

Rögtön utána debütál a Néhány korty Debrecen is, amely írások és fényképek gyűjteménye helyi kultikus ivókról. „Elfeledett történetek letűnt korok italméréseiről és bohémjairól; markáns vendéglátóhelyekről, amelyeket nem törtek össze a történelmi megrázkódtatások, nem illant el aromájuk, hanem az idővel minőségi nedűvé értek; vendéglátósokról, akik az ódon vagy modern miliővel és a kínálattal együtt alkotják azt a megismételhetetlen esszenciát, amely képes odavonzani az italkérőket; aztán végül Debrecenben is kiderül, hogy valójában mindig a vendégek hoznak extra pezsgést a minőségi koktélba.”

Bíztatunk azonban mindenkit, hogy minnél több programon vegyen részt, mert szórakozás és művelődés izgalmas együttesét ígéri a teljes eseménysorozat!

További részletekért látogassanak el a Méliusz Juhász Péter Könyvtár honlapjára vagy a rendezvény Facebook-oldalára!

(fotó: a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Facebook-oldaláról)

Ez is érdekelhet