Az MNB végelszámolást kezdeményezett a Sberbank Magyarország ellen

A kétnapnyi bankszünet után végelszámolás alá kerül a Sberbank Magyarországon.

Az európai Egységes Szanálási Testület (SRB)  elrendelte az osztrák Sberbank Europe AG végelszámolását. Ennek oka az orosz-ukrán konfliktus és az emiatt hozott szankciók, hiszen a Sberbank Europe AG orosz tulajdonban van. A helyzet miatt a bank súlyos fizetőképességi és tőkehelyzetbe került.

Miután az anyavállalat fizetésképtelenségét kimondták, a Magyar Nemzeti Bank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak végelszámolását a bíróságon. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) lesz a végelszámoló.

Az MNB végelszámolást kezdeményezett a Sberbank Magyarország ellen
A Sberbank fiókja Debrecenben

A hétvégén bejelentett két bankszüneti nap után előbb úgy tűnt, hogy felügyelő biztossal és kifizetési plafonokkal kordában tartható a helyzet, azonban az MNB a gyorsan kialakuló negatív eredmények miatt a végelszámolás mellett kellett döntsön.

Akiknek folyószámlájuk, megtakarításuk van a banknál, azokat az OBA, azaz az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja, a jogszabály szerint 10 munkanapon belül. A kártalanítás a betétösszegtől függ, maximum 100 ezer eurós összeghatárig terjed. Március 2-án reggel 1 euró 377 forint, szóval kb. 37 millió forintos maximum kártalanítási összegről van szó.

A kártalanítás alapja a magyar Sberbank által átadott számlainformáció, így a bank ügyfeleinek nem kell azt kérelmezniük, automatikusan történik.

Az OBA védettség a magánszemélyek mellett vonatkozik a vállalkozásokra, az egyesületekre, alapítványokra, illetve az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatokra is. Nem vonatkozik azonban befektetési alapra, biztosítóra és befektetési vállalkozásra. Ha egy ügyfélnek több betétje is van a banknál, akkor azok összeadódnak és a kifizetési limit ugyan úgy marad 100 ezer euró.

Az érintetteknek részletes tájékoztatást küld rövidesen az OBA, valamint az MNB ügyfélszolgálata és a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban személyesen , telefonon, vagy írásban is válaszolnak a szakértők a feltett kérdésekre.

Az MNB hangsúlyozza, hogy a pénzügyi rendszer többi tagjára nincs hatással az eset, csak a Sberbankot érinti a szituáció.

Ez is érdekelhet