Battai Sugár ismét junior magyar bajnok

Battai Sugár ismét junior magyar bajnok

A DEAC kardvívója négy év alatt harmadszor nyerte meg a 20 éven aluliak országos bajnokságát.

Szombaton Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezték a férfi és női kardozók legnagyobb hazai versenyét, amelyen a DEAC vívói is pástra léptek.

A nők versenyszámában az olimpikon Battai Sugár – aki tavaly a tokiói felkészülés miatt kihagyni kényszerült az országos bajnokságot – mellett négy vívó, Simon Petronella, Tóth Liliána, Kis Abigél és Kónya Csenge képviselte a debreceni színeket. A cívisvárosi lányok magabiztosan jutottak tovább a csoportkörből – Sugi hat asszója alatt csak négy tust kapott összesen –, majd miután Csenge 15-4-re legyőzte UTE-s ellenfelét, valamennyien a 32 közé jutottak. A nyolcaddöntőbe Sugi mellett Simon Petronella jutott be, aki klubtársával, Tóth Lilivel került egy ágra – ezúttal 15-13-ra Nelli nyerte kettejük csatáját.

A folytatásban Nelli szoros mérkőzésen, 15-10-re maradt alul a Honvéd válogatottja, Keszei Kira ellen, így a tavalyi bronzérme után idén a 11. helyen zárta a versenyt.

Battai Sugár egyedüli debreceniként jutott a legjobb nyolc közé, majd egészen a döntőig menetelt, ahol felnőtt válogatottbeli csapattársával, a BVSC-s Szűcs Lucával csapott össze az aranyért. A magyar női kardválogatott két kiválósága már sorozatban harmadik alkalommal vívott döntőt egymással junior versenyen, ahogy a legutóbbi két alkalommal, ezúttal is Dávid László tanítványa nyert (15-9). A debreceni kardtündér úgy nyert országos bajnoki címét, hogy egyetlen direkt kieséses asszójában sem érte el a tíz tust egyik ellenfele sem.

– Sok versenyünk volt az idén, fárasztó a szezon, de tudtam élvezni ma is a vívást, és örülök, hogy sikerült nyernem. Ráadásul különleges hetem volt, új klubom, a Debreceni EAC avatóját is most tartottuk, nagyszerű, hogy aranyéremmel debütáltam. Nagyon várom a korosztályos világversenyeket, remélem, hasonló lesz a folytatás – nyilatkozott győzelme után Battai Sugár a Magyar Vívó Szövetség honlapjának.

Az uraknál a remek szezont futó Bányay Marcell és K. Szabó Mátyás is nyolcaddöntőbe jutott, előbbi a későbbi Győztes Ondrik Konrádtól kapott ki 15-9-re, míg Matyi a junior ranglistát vezető Vígh Benedekkel szemben maradt alul 15-7-re.

Eredmények
Junior férfi kard egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 71 induló.
1. Ondrik Konrád (BVSC), 2. Horváth Gergő (Honvéd), 3. Katus Donát (TFSE) és Petrucz Mirkó (BVSC), 5. Vigh Benedek (Vasas), 6. Péch Kornél (KVSE), 7. Hanzély Zsombor (TFSE), 8. Hegyi Barnabás (Vasas), 9. Bányay Marcell, … 14. K. Szabó Mátyás, 26. Sápi Vince, 52. Czeglédi István

Junior női kard egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 45 induló.
1. Battai Sugár, 2. Szűcs Luca (BVSC), 3. Keszei Kira (Honvéd) és Kovács Zsanett (Törökbálint), 5. Spiesz Anna (Vasas), 6. Beviz Dorottya (Vasas), 7. Domonkos Emese (Vasas), 8. Bognár Liza (Vasas), … 11. Simon Petronella, 23. Tóth Liliána, 25. Kis Abigél, 29. Kónya Csenge

Fotó: MVSZ

Forrás: DEAC

Ez is érdekelhet