Battai Sugár nyolcaddöntőig jutott a tbiliszi kard világkupán

Az Interfencing Debrecen SC 18 éves vívója eddigi legjobb nemzetközi egyéni eredményét érte el a felnőttek között, ráadásul a 16-ba jutásért az világ- és olimpiai bajnok orosz Olga Nyikitinát múlta felül vasárnap Georgiában.

Dávid László tanítványa pénteken magabiztosan jutott főtáblára, vasárnap pedig ugyanolyan – ha nem nagyobb – lendülettel folytatta a versenyt. A 64-es táblán Chiara Mormile volt Sugár ellenfele. Az olasz hölgy a végsőkig küzdött minden idők legfiatalabb magyar vívó olimpikonja ellen, de végül 15-14-es végeredménynél kénytelen volt gratulálni a debreceni tehetségnek. 

Sugi már ezzel az eredménnyel is egyéni rekordot döntött, hiszen – bár korábban többször is karnyújtásnyira volt ettől – pályafutása során először jutott be a legjobb 32 közé felnőtt világkupán. Ő viszont nem elégedett meg ennyivel, s a következő asszójában a nap bravúrját hajtotta végre. A világranglista 11., csapatban Európa-, világ- és olimpiai bajnok Nyikitina egyszer vezetett a mérkőzés folyamán, 1-0-nál. Ezután viszont jóformán esélye sem volt Sugár ellen, aki sorra vitte be a szebbnél szebb tusokat, és végül simán, 15-9-re legyőzte az oroszt. Győzelmével nem csak egyéni, de városi rekordot is döntött, hiszen ezidáig még sosem jutott cívisvárosi vívó világkupán nyolcaddöntőbe.

A nyolcba jutásért a legjobb olasz, Rosella Gregorio következett. A 31 éves, korábbi világkupagyőztes vívónő kezdte jobban az asszót, s bár a mérkőzés második felében végig kiegyenlített volt a küzdelem, Sugi nem tudta ledolgozni az elején összeszedett hátrányát, így végül a 14. helyen zárta a versenyt. Ezzel Pusztai Liza (9. hely) mögött a második legjobb magyar lett Tbilisziben.

Hétfőn a csapatversennyel folytatódik a georgiai világkupa, ahol természetesen a Sugival felálló magyar válogatottnak is szurkolhatunk. 

 

Női kard egyéni Világkupa, Tbiliszi, 165 induló

Végeredmény: 

  1. , 2. , 3. és , …9. Pusztai Liza, …14. Battai Sugár, …26. Szűcs Luca, …93. Missurai Pálma, …98. László Luca, …136. Katona Renáta.

Ez is érdekelhet