Boor-Burger avagy a paraszt hamburger

A 19. század nagy kivándorlási hulláma Hamburgból indult, s ez volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók elindultak.

Hiába a marhatenyésztés folyamatos növekedése, nem mindenhol csökkent annak ára. Voltak falvak, ahol a visszatérő vándorok szerettek volna hasonló finomságokat fogyasztani, de csakis a sertéshús volt elérhető. Emiatt találták ki, hogy a sertés legjavát teszik a zsemlébe.

Ennek az ünnepi változata a Parasztburger (Boor-Burger), ami nem volt más, mint a földszinten elhelyezkedő salátaágyra fektetett, pirított paprikakarikákon nyugvó 20-25 dkg-os lapított, sózott, borsozott sertéspogácsa ráolvasztott fűszeres sajttal, majonézzel.

Majd az első emeleten jégsaláta(vagy egyéb más saláta) és füstölt szalonnaszeleteken és pirított hagymakarikákon pihenő, akkoriban vaslapon(ma grillen) megpirított, főtt sertésnyelvből állt.

Öntete a már felhasznált majonéz és a más sertés sütésekből visszamaradt, un.: kvintesszencia keveréke volt kevés paprikával, borssal ami akkoriban kissé csípős ízt eredményezhetett.

Ez is érdekelhet