Debrecenben Hallottam

Bővül a Debrecen Város Segélyalap támogatási rendszere

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Papp László, Debrecen polgármestere, Széles Diána alpolgármester és Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke  október 10-én.

Papp László elmondta, 2020 tavasza óta gyakorlatilag folyamatosan rendkívüli állapotban élünk. Előbb a koronavírus-járvány okán, utóbb pedig az orosz-ukrán háború miatt, amely utóbbi az egész világot sújtó energiaválságba is torkollott.

Évek óta küzdünk tehát rendkívüli helyzettel, és nagyon hálás vagyok Debrecen vállalkozóinak, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az elmúlt években jelentős támogatást nyújtottak a kezdeményezésünkre létrejött városi segélyalap számára

– hangsúlyozta a polgármester.

Debrecen önkormányzata nagyon jelentős, éves szinten több milliárd forintos szociális kerettel rendelkezik, s az élet legkülönbözőbb területein tud segítséget nyújtani a rászorulóknak. Mindezeken túl az eredetileg a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe jutottak támogatására hivatott segélyalap létrehozásával az volt a cél, hogy a jogszabályi keretek között nehezen értelmezhető helyzetekben is legyen lehetőség a segítségre.

A segélyalap alszámlájára eddig közel 140 millió forint érkezett be. Ebből eddig 97 és fél millió forintot fordított a város különböző támogatásokra. A felhasználás egy a város közgyűlése által elfogadott szabályrendszer alapján történik. Bizottság véleményezi a beérkezett támogatási kérelmeket, pályázatokat, az odaítélt támogatások kiutalása pedig a Debreceni Karitatív Testület elnöki tisztségét betöltő, debreceni székhelyű Hajdúdorogi Főegyházmegye közreműködésével történik, annak érdekében, hogy a támogatottak a megítélt segítség teljes összegéhez hozzá tudjanak jutni. A polgármester megköszönte a Debreceni Karitatív Testület vezetésének, minden közreműködőnek és a főegyházmegyének is, hogy ezt a nem kis adminisztratív terhekkel járó feladatot évek óta gyakorlatilag ingyen, jólelkűen végzik a város, a rászorulók érdekében.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet 2022. június 1-jével megszűnt, de most egy új, háborús veszélyhelyzettel állunk szemben. Az emiatt kialakult energiaválság az, amely most lépésre kényszerít bennünket. A Debrecen Város Segélyalap a koronavírus-járvány okozta nehézségek kezelésére az akkori céloknak megfelelően több, mint 4600 debreceni polgárnak tudott segítséget nyújtani pénzbeli támogatással, ebéd, meleg étel biztosításával vagy egyéb természetbeni juttatással. A járvány-veszélyhelyzet megszűntével egyeztetés történt az akkori felajánlókkal arról, egyetértenek-e azzal, ha a mostani rendkívüli helyzetben a megmaradt összeget nem tartalékolja a város, hanem oda adja, ahol azt a szükség megkívánja.

A város közgyűlése döntött a segélyalapban lévő, eddig fel nem használt, valamivel több, mint 40 millió forint sorsáról. Ezt szeretnénk az aktuális helyzethez igazodva, célirányosan, az energetikai válság okozta nehézségek enyhítésére felhasználni

– mondta a polgármester.

Azok a családok, magánszemélyek, nyugdíjasok most a támogatás célcsoportjai, akik az önkormányzati rendeletben szabályozott lakásfenntartási támogatásra nem jogosultak, de az energiaárak növekedése kifejezetten hátrányosan érinti őket. A kérelmezők azok közül kerülhetnek ki, akik 2021. január 1-jét megelőzően már bejelentett állandó debreceni lakcímmel rendelkeztek, akinek a havi villamosenergia- vagy földgázfogyasztása meghaladja a kedvezményes mennyiséget, vagy akik tűzifát vásároltak 2022. július 15-ét követően. Fontos hangsúlyozni azt, hogy Debrecen városa a segélyalapon keresztül csak a debreceni állandó lakcímmel rendelkező lakosok támogatására tud vállalkozni.

További feltétel, hogy a családban élők egy főre számított havi jövedelme elérje a 88.801 forintot, de ne haladja meg a 115.500 forintot, egyedül élők esetében elérje a 100.201 forintot, de ne haladja meg a 130.300 forintot. A támogatás maximum hat hónap időtartamra állapítható meg. A villamosenergia- vagy földgázfogyasztás költségeinek fedezésére a 2022. október 1. és 2023. április 30. közötti időszakon belül maximum 6 hónapon keresztül nyújtható támogatás. Családban élők esetében ez havi 7000 forint, egyedül élők esetében pedig havi 8000 forint. Tűzifa vásárlása esetében a számlával igazolt költségek 30 százalékáig, maximum 30 ezer forintig terjedhet a támogatás. Ez utóbbi esetben nem havonta, hanem egy összegben kerül sor a támogatás folyósítására vagy postai úton, vagy banki átutalással. A kérelmek benyújtásának végső határideje 2023. március 31., gyakorlatilag a következő fűtési szezon vége.

Széles Diána alpolgármester szerint Debrecen példát mutat másoknak, hiszen olyan szociális ellátórendszert hozott létre, amely képes reagálni a mindenkor aktuális igényekre. Az alpolgármester úgy véli, Magyarország Kormánya is erőn felül próbál segíteni, hiszen a rezsicsökkentés keretében minden magyar háztartásnak 181 ezer forintos havi támogatást ad. A segélyalap mostani támogatási felhívásával azoknak kíván segíteni, akik a normál szociális támogatási rendszeren kívül esnek. Széles Diána szavai szerint a Debrecen Város Segélyalapból gyakorlatilag egy teljes fűtési szezonra kérhető támogatás egyedülálló az országban. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a segélyalap továbbra is várja a felajánlásokat azoktól, akik szeretnének és tudnak segíteni a rászorulókon.

Széles Diána a sajtótájékoztatón bemutatta azt az internetes felületet is, ahol a kérelmezők mától benyújthatják pályázatukat. A beérkező kérelmekről így egy hét, tíz nap alatt döntés születhet. Akinek nincs lehetősége az interneten keresztül pályázni a támogatásra, az ezt a Debreceni Karitatív Testület segítségével hagyományosan, írásban is megteheti.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatási felhívásban is szereplő két mobiltelefonszám munkanapokon és munkaidőben – 8.00 és 16.00 óra között – hívható. A Debreceni Karitatív Testület irodájában – ami Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja (Debrecen, Thomas Mann utca 2.) földszintjén található – csak előzetes telefonos időpont-egyeztetést követően tudnak az érdeklődőknek személyesen is segítséget adni a kérelem kitöltéséhez.

A kérelem benyújtásának határideje: 2023. március 31. napjáig, illetve a Debrecen Város Segélyalapban rendelkezésre álló keretösszeg felhasználásáig folyamatos.

A kérelmet a felhívás mellékletét képező adatlap kitöltésével kell a Debreceni Karitatív Testület elnöki tisztségét betöltő Hajdúdorogi Főegyházmegye (4025 Debrecen, Petőfi tér 8.) részére postai úton vagy elektronikusan benyújtani a [email protected] email-címre, melyhez csatolni kell az abban megjelölt, továbbá a kérelmező által szükségesnek tartott mellékleteket. Kérjük a borítékon vagy az e-mail tárgyában feltüntetni: „Debrecen Város Segélyalap”.

A kérelem regisztrációt követően online is benyújtható.

A felhívás és az adatlapok az alábbi helyeken érhetők el:

Online kitöltéshez: itt

Nyomtatható formában: itt

Nyomtatott formában: Új Városháza (Debrecen, Kálvin tér 11.) 5. és 6. ablak

Érdeklődni a 06/30/933-2003 vagy a 06/30/464-8124 telefonszámokon, munkanapokon 8.00 és 16.00 óra között lehet.

Fotó: Miskolczi János

Ez is érdekelhet