Bővült a Mozdulj, Debrecen! mozgalom

A Mozaik Med SE csatlakozott a Debrecen önkormányzata és a  Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) által szervezett mozgalomhoz oly módon, hogy a futás eszköztárával népszerűsítik a mozgást.

A Mozaik Med SE szerdánként 17.45 órakor a Nagyerdei Stadion 3-as feljárójától indítja közösségi futóprogramjait, melyekről Bana Richárd és Illésy Lóránt a Mozaik Med SE képviselői, Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Papp Csaba, Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója tartott kedvcsinálót 2023. május 3-án a helyszínen.

Amint azt Bana Richárd elmondta, Illésy Lóránttal hat évvel ezelőtt fejezték be egyetemi tanulmányaikat, és már praktizáló orvosként azt tapasztalták, hogy sok túlsúlyos vagy káros szenvedélyekkel élő páciensük van.

Bana Richárd

Mivel egy néhány perces orvos-beteg találkozás során kevés esély van arra, hogy egy páciens meggyőzhető legyen az életmódváltás fontosságáról, úgy gondolták, hogy a konkrét orvosi munkán kívül, a futás eszköztárával is gyógyítani szeretnének.

Ezért öt évvel ezelőtt Debrecenben és Nyíregyházán, majd Tokajban elindították ingyenes közösségi futás-sorozatukat. Mint az idők során kiderült, sokan csatlakoztak volna hozzájuk szívesen, de a futásba nem mertek belekezdeni. Így a fokozatosság elve alapján rekreációs, sétáló, kocogó, haladó és versenyző csoportok alakultak ki. Ennek révén van olyan társuk is, aki a rekreációs szintről indult és ma már ultrafutó: 60-80 kilométeres távokat teljesít.

Illésy Lóránt a közös futás motiváló erejét hangsúlyozta, valamint azt, hogy közösségi futásaiknak szakmai hátteret is adnak.

Illyés Lóránt

Sosem maradhat el a futás előtti bemelegítés és utána a nyújtás. Programjaikon jelen van edző, tíz futónagykövetük közül is többen, s mivel eredetileg orvosi futóközösségről van szó, megvan az orvosi háttér is. Ebben a csapatban mindenki jól láthatja, hogy a futás révén honnan hová lehet eljutni az egészséges életmód kialakítása, a betegségmegelőzés érdekében, és nem mellékesen jó közösség alakul ki.

Széles Diána alpolgármester szavai szerint a Mozdulj, Debrecen! mozgalom célja az, hogy a város ingyenesen lehetőséget kínáljon arra, hogy mindenki, aki szeretne, mozoghasson, és ezzel közösséget is építsen.

A Mozaik Med futóközösségével – akik maguk kívántak csatlakozni ehhez a mozgalomhoz – a Mozdulj, Debrecen! által eddig kínált mozgásformák egy új elemmel gyarapodtak.

Széles Diána

Az alpolgármester a résztvevők között külön is köszöntötte a debreceni bölcsődék munkatársait, akik között vannak aktív futók, és mostantól remélhetőleg kollégáik közül is egyre többeket sikerül majd megnyerniük a futás ügyének. Széles Diána sorra vette, hogy a Mozdulj, Debrecen! keddi és csütörtöki alkalmakkal indult, de ma már majdnem minden hétköznapon – hétfőtől csütörtökig – mindenkinek – a legfiatalabbaktól a legidősebbekig – kínál egy vagy több, kül- vagy beltéri mozgásformát.

Papp Csaba, Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója szerint az egészséges életmódról nem elegendő beszélni: segíteni, meggyőzni valakit ennek hasznáról csak személyes példát mutatva lehet. Ezt a Mozaik Med futóközösség tagjai felismerték, és gyakorolják is.

Papp Csaba

A mozgással „az életünkért küzdünk”, semmi másért, mert a mozgásban van az a csoda, amely megment minket a testi és lelki betegségektől. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom egy nagy család, melyhez most nagy örömünkre új családtagként a futók is csatlakoztak. Mindenkinek itt a helye, minden korosztálynak, mindenkinek, aki mozogni kíván az egészségéért, az életéért – hangsúlyozta Papp Csaba.

Forrás: DMJV

 

    Ez is érdekelhet