Cívisházak és lakóik nyomában – könyvbemutató

A Déri Múzeum Dísztermében mutatták be Harangi Attila, Löki Viktor: Debreceni cívisházak és lakóik nyomában című könyvét.

Harangi Attila, Löki Viktor: Debreceni cívisházak és lakóik nyomában című könyvét  Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatóhelyettese mutatta be.A könyvet Kónya Ábel tervezte.

Harangi Attila és Löki Viktor 2019 és 2021 között 21 debreceni cívisház és lakóik történetét dokumentálták. A könyv alapja a helyszínbejárás során készített fotósorozat a házakról és lakóikról, illetve az interjúk formájában rögzített történetük. A jelenlegi lakóktól elsőkézből megismert, személyes hangvételű történeteket a tudományos igényű levéltári kutatások során feltárt korabeli források adatai egészítik ki.
A debreceni cívisházakról írt összefoglaló tanulmány segíti értelmezni az egyes házak történetét. A szerzők arra vállalkoztak, hogy a bemutatott 21 ház által átfogó képet kaphasson az olvasó Debrecen cívisházairól, a szakma és a nagyközönség egyaránt. Az volt a céljuk, hogy feltárják, mit jelent a múlt, a házak és a cívisek története a jelenben, ami a jövőjük alakításához, a megőrzésükhöz is hozzájárulhat.
A Térey Könyvünnephez és a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó könyvbemutató, a Déri Múzeum és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közös szervezésében valósult meg.

Fotó: Miskolczi János

    Ez is érdekelhet