Covid-árvák részére adományoz a Campus Fesztivál

A fesztivál 6 és fél millió forinttal támogatja a Regőczi István alapítványt.

A február 22-i sajtótájékoztatón Miklósvölgyi Péter, a Campus Fesztivál fesztiváligazgatója elmondta, fontosnak tartja a fesztivál társadalmi szerepvállalását. A fesztiválnak a Nagyerdő ad otthont, így igyekeznek a zöldterület védelmére is, emellett évről évre különböző célokat tűznek ki. Példaként említette, hogy az elmúlt években debreceni árváknak szerveztek programokat, illetve egy nyúgdíjasotthon számára biztosítottak fejlesztéseket.

 

Az alapítványhoz intézett adományt már 2021 tavaszán eltervezték, amikor még úgy tűnt, a tavalyi Campus Fesztivál is megvalósul. Ebben az időben alakult a Regőczi alapítvány is, ami a világjárvány következtében szülő nélkül maradtakat támogatja.

Annak ellenére, hogy a koronavírus a Campus cégeit is negatívan érintette, 2021 tavaszán úgy gondolták, a legnagyobb segítségre most azoknak a gyerekeknek van szüksége, akik a világjárvány miatt elvesztették szüleiket.  Nekünk nagyon fontos a transzparencia és az, hogy a legrászorulóbbak kapják meg ezt a támogatást.

Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy mikor az alapítvány ötlete megszületett, körülbelül 500 árván, vagy félárván maradt gyermekkel voltak kapcsolatban, ez a szám mára megduplázódott. Ez olyan nagy szám, hogy bár a különböző karitatív testületek és szociális szervezetek is foglalkoznak a Covid-árvákkal, az érintettek külön alapítványt érdemelnek.

Az alapítvány működésében október 1. óta van jelen a négy fős kuratórium, aminek tagja Bagdy Emőke, Ürge-Vorsatz Diána, illetve egy többgyermekes Covid-özvegy. Az alapítvány együttműködik különböző karitatív testületekkel, önkormányzatokkal, állami- és szociális gyermekvédelmi szervekkel.

A Regőczi alapítvány célja a hosszan tartó támogatás, akár születéstől az egyetemi tanulmányok bejezéséig szeretnék támogatni a Covid-árvákat. Emiatt hosszútávú támogatókat keresnek, hiszen a világjárvány vége után is szükség lesz a segítségre.

Az alapítvány tavaly egyszeri gyorssegélyt biztosított a családoknak, idén rendszeres támogatást juttatnak el, a rászorultság mértékétől függően. Hozzátette, a családoknak nem kell elszámolni a nekik utalt összegről.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta megjegyezte, hogy megtisztelő részt venni az alapítvány munkájában. Kiemelte, hogy az anyagi támogatás mellett a mentális segítségnyújtás elengedhetetlen, és továbbra is várják a szakértői önkénteseket.

Tulajdonképpen a szociális és lelki segítség összetartozó.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere említette, hogy a Debreceni Karitatív Testület több mint 10 ezer embernek segített a koronavírus járvány ideje alatt. A testület 32 tagszervezete és több mint 500 önkéntes segítette a munkát. Megjegyezte, hogy a Regőczi alapítvány debreceni árvákat is támogat.

 

 

 

Ez is érdekelhet