Csak a debreceni állomáson lesznek nézők a rövidpályás gyorskorcsolya világkupán

 

A koronavírus járvány miatt a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának négy állomása közül kizárólag a debreceni szervezők vállalták, hogy nézők előtt rendezik meg a versenyt. A csütörtöktől vasárnapig tartó olimpiai kvalifikációs viadalt felvezető szerdai sajtótájékoztató

A koronavírus-járvány miatt szigorú beléptetés lesz, de így is különleges hangulatú verseny várható – jelentette ki Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke.

Azt is hozzá tette az elnök, hogy a jegyértékesítés 50 százalékos szinten van, ami ismerve a debreceni szokásokat, kifejezetten jónak mondható. A koronavírus-járvány miatt szigorú beléptetés lesz, de így is különleges hangulatú verseny várható, mert a másik három helyszínen zárt kapus volt, illetve lesz a verseny.

Szerinte a férfiak kifejezetten jól állnak, a maximális három egyéni indulási jog megszerzése valószínűsíthető és az olimpiai bajnok váltó is vezeti a rangsort az eddigi két ázsiai állomás után. Valamint úgy gondolja, hogy a nőknél van esély a harmadik egyéni kvóta kivívására is és jó eredmény esetén a staféta is előreléphet egyet a kilencedik helyről, ami már kvótás pozíciót jelentene.

Széles Diána alpolgármester elmondta, hogy Debrecen már több mint 40 világesemény házigazdája volt, ebben a sportágban pedig már harmadszor ad otthont kiemelt versenynek, ami azt bizonyítja, hogy a hajdúsági városra lehet számítani, valamint hogy méltó a város arra, hogy bármilyen sporteseményt megrendezzen.

Közel 4400 vendégéjszakát töltenek a gyorskorisok a városban, ez nagyon fontos koronavírus-járvány idején, mert ez biztos pontot jelent a turisztikai szolgáltatóknak” – mondta Széles Diána.

A sajtótájékoztatón szó esett az egykori Főnix Csarnok, ma már Főnix Aréna korszerűsítéséről is. Összesen 2,5 milliárd forintot szántak az Aréna felújítására, ami immáron méltó pompájában tudja fogadni a gyorskorcsolyázókat – jelentette ki az alpolgármester.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy tevődik ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak világkupa-viadalokon szereplő, a magyaroknak két világkupa-aranyérmet hozó vegyes váltó bemutatkozik az olimpia műsorán. A kvalifikációért nem elég bekerülni a legjobb 12-be a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

gyorskorcsolya

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen ad otthont csütörtöktől vasárnapig, majd egy héttel később a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat. Az első két napon a selejtezőket rendezik, az éremcsatákra a hétvégén kerül sor.

Az érdeklődők a tickets.funcode.hu weboldalon tudnak jegyet váltani az eseményre.

 

Ez is érdekelhet