Debrecen a Virágok városa lesz augusztusban- bejelentették mi várható az idei virágkarneválon

Kép: debreceniviragkarneval.hu

Hatalmas virágkocsik, mazsorett- és tánccsoportok, a világ különböző tájairól érkező karneváli felvonulók, pazar jelmezek, kiállítások, képzőművészeti programok, lenyűgöző fényfestés, kézműves vásár, koncertek kicsiknek és felnőtteknek és BOTANICA expo – ez csak néhány program azok közül, amelyekkel augusztus 15. és 21. között találkozhatunk a Debreceni Virágkarneválon.

Puskás István alpolgármester az esemény sajtótájékoztatóján, hétfőn kiemelte: a város legkedveltebb és a városon kívül is legismertebb nagyrendezvényéről van szó.

A virágkarnevál egy nagyon fontos tradíciója a városnak, ezért is gondoljuk úgy, hogy folyamatosan meg kell újulnia és változnia kell az idővel. A fenntarthatóság és a zöld város emblematikus eseménye kell, hogy legyen – tette hozzá Puskás István.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője részletesen is bemutatta a virgkarnevál menetrendjét:

Augusztus 15. a virágkarnevál nyitónapja. Ez lesz a forduló nap a Debreceni Ünnepi Játékok és a karnevál között, amit a Klasszikusok éjszakájával fogunk megünnepelni.

Ramón Vargas mexikói operaénekes ismét ellátogat Debrecenbe a Bartók Tavasz után és a Kodály Filharmónia kíséretében a Kossuth téren lépnek majd fel. A Táncol a város projekt keretén belül – ami már jól ismert a közönség számára – számtalan tánccsoport fogja ellepni a város köztereit. A korábban megszokott Cseh Sörkert megújul és Nagyerdei Sörkert Beer by Lake elnevezéssel köszönti majd a látogatókat. A cseh sörkülönlegességek mellett a magyar kézműves sörökre is hangsúlyt fektetnek, de számtalan nemzetközi kitekintés is lesz. A városba érkezik a Magyar Sajtófotó Kiállítás is, ami a Csapó utcán lesz megtekinthető a karneváli hét folyamán.

Kép: debreceniviragkarneval.hu

Augusztus 17-én a gyerekek nagy örömére ismét megrendezik a Galiba Gyermekfesztivált, amelynek kínálata új játékokkal is bővül: VR, robotok és e-sport is lesz. Este pedig a Dósa nádor és a Kossuth teret ellepik a zenészek, fellép a Magashegyi Underground is.

Augusztus 18-án 13 külföldi csoport érkezik többek között Indiából, Spanyolországból, Kolumbiából, Olaszországból, Törökországból, Belgiumból és Németországból. Látványos ruhákban és kosztümökben fogják színesíteni a város köztereit.

Kép: debreceniviragkarneval.hu

Ugyanezen a napon nyílik meg a Fények éjszakái sorozat, amely során fényjátékkal, fényfestéssel, különleges installációkkal töltik majd be a belvárost is a Békás-tó környékét is. Este pedig Malek Andrea koncert lesz.

Augusztus 19-én indulnak azok az újszerű programok, amelyekkel szeretnénk egy régi hagyományt visszaidézi a karneválra, amikor a kertészet, a növénytermesztés még integráns része volt a rendezvénynek. A Kölcsey Központban lesz egy kiállítás BOTANICA néven, ide várjuk majd a növények szerelmeseit – hangsúlyozta Mészáros Réka.

Az estét Fenyő Miklós koncert és 80-as évek buli zárja majd a Kossuth-téren.

Az ügyvezető hozzátette: idén 4. alkalommal valósul meg a Night Ride, ami egy éjszakai biciklis felvonulás fantasztikusan feldíszített biciklikkel. De aki a tömegközlekedést választja, ők is fognak találkozni virágokkal, lesz csicsergő villamos és a buszmegállókat is feldíszítik.

Kép: debreceniviragkarneval.hu

Augusztus 20-án pedig a rendezvény zászlóshajójáé, a karneváli felvonulásáé lesz a főszerep. A klasszikus útvonalon tribünön is megtekinthetők lesznek a virágkocsik és a kísérő bemutatók.

Bővebb információ a programokról itt.

Ez is érdekelhet