Újabb elektromos autókhoz köthető gyár épül Debrecenben

Nem csak a BMW-vel kötődik majd Debrecen az elektromos autógyártáshoz, hanem az akkumulátor pakkok egy alkotóelemének gyártásával is.

Szijjártó Péter Szöulban jelentette be, hogy a dél-koreai EcoPro BM épít gyárat Debrecenben. A 264 milliárd forintos beruházás az elektromos autók akkumulátorához szükséges katódokat fog gyártani.

Elég grandiózusak a tervek. A Déli Gazdasági Övezetben felépülő EcoPro BM Co. gyáregységében Szijjártó Péter szerint az első ütemben 631 munkahelyet teremt. A tervek szerint két éven belül már termelhet a gyár, a teljes kapacitást pedig 37 hónap múlva, azaz bő 3 év múlva éri el.

Újabb elektromos autókhoz köthető gyár épül Debrecenben
Az EcoPro BM egy gyára Ázsiában

Ekkor már évi 108 ezer tonna katód alapanyagot gyárthatnak Debrecenben, amely a becslések szerint  1,35 millió elektromos autó akkumulátorához lesz elegendő.

A beruházáshoz a Magyar Állam vissza nem térítendő támogatást nyújtana, azonban nagyobb mértékben, mint amit saját hatáskörben tehet, így előbb az Európai Bizottságnak jóvá kell ezt hagynia. Ezt követően fogják csak kommunikálni az összeg mértékét.

A dél-koreai cég részben azért is telepít Debrecenben gyárat, mert a BMW is teljesen elektromos autókat fog Debrecenben gyártani. Elhangzott a bejelentésen az is, hogy a jövőben kutatásfejlesztési részleget is alapíthatnak Debrecenben a dél-koreai anyacégtől.

Kizárólag elektromos BMW készül majd a debreceni gyárban

Újabb debreceni BMW álláshirdetések jelentek meg

Megvan az igazgatója a debreceni BMW gyárnak

    Ez is érdekelhet