Debrecenbe költözik az új Magyar Természettudományi Múzeum

A kormányzat 2,4 milliárd forintot biztosít a városnak a múzeum új épületegységének előkészítésére, erről tavaly év végén döntöttek. Az új Magyar Természettudományi Múzeum – így a most kapott támogatás is – a Debrecen 2030 koncepció keretében valósul meg.

forrás: Index.hu

A 2021. december 21-én született egyoldalú támogatói okirat tartalmazza az előkészítést, mégpedig a következő feladatok vonatkozásában:

  • részletes megvalósíthatósági tanulmány beszerzése
  • nemzetközi tervpályázat kiírása az épület tervezésére
  • tervpályázatok érétkelése, nyertes kiválasztása
  • engedélyes és kiviteli tervek készítése (ami legalább 2 éves folyamat lesz)

Az építkezés pontos ütemezéséről csak később születhet majd döntés, egyelőre a projekt előkészítéséről állapodtak meg. Korábban több kutató ellenezte a múzeum költöztetését, a szállítással járó károk miatt féltik a gyűjteményt.

Helyszín tekintetében az Oláh Gábor utcai Loki-pálya, illetve a mögötte lévő területre esett a választás, és lehetőség szerint egyetlen fát sem szeretnének kivágni, hogy a környezetet minél kevésbé terhelje a beruházás. A helyszín a város egyik legfrekventáltabb turisztikai területe, ezért is ide tervezik az építkezést.

A nyári időszakban itt a legjobban biztosított tömegközlekedés, illetve a parkerdő egyéb szolgáltatásai, például az állatkert, vidámpark, vagy az Aquaticum tovább növelhetik a turizmust.

A nem nyári időszakban a helyi és az ország más részeiből érkező általános- és középiskolás diákokat fogadja majd a múzeum.

„Amit Debrecen látni szeretne a Természettudományi Múzeum kapcsán:

  • egyrészt egy, a XXI. század múzeumi igényeinek megfelelő technológiával történő látogatóközpont,
  • másrészt a Természettudományi Múzeum rendkívül értékes tudás halmozódott fel a természettudományi oktatás kapcsán, és ott ez be tud épülni mind a városi közoktatás, mind pedig a Debreceni Egyetemnek a rendkívül dinamikusan fejlődő természettudományi oktatási képzésébe.
  • harmadrészt pedig van egy olyan tudományos szakmai tevékenysége a Természettudományi Múzeumnak, amelyet támogat a – külföldi kutatók ideutaztatása tekintetében – a Debreceni Nemzetközi Repülőtérnek a léte és a Debreceni Egyetem tudásbázisa.” – írja Debrecen önkormányzata közleményében. forrás: 24.hu

A tervek szerint minden adott ahhoz, hogy a szakemberek a jelenlegihez képest jobb, és nemzetközileg is versenyképes körülmények között folytathassák a munkát a Természettudományi Múzeumban. A Természettudományi Múzeum által Debrecen regionális vezető szerepe érvényesülni tud.

 

 

Ez is érdekelhet