Debrecenben is nagyott nőtt a panellakások négyzetméterára

Az Otthon Centrum közleménye szerint minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az elmúlt kilenc hónapban az egy évvel ezelőttihez képest. Az összesítést a megyei jogú városok alapján készítették el, a listán harmadik helyen szerepel Debrecen.

forrás: hellovidek.hu

A használt társasházi lakások átlagos négyzetméterára 387 ezer forintra nőtt az első kilenc hónapban, ez 10,3 százalékkal drágább, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az Otthon Centrum felmérése alapján a vidéki megyeszékhelyeken közel 7200 lakás kivitelezése van folyamatban 285 projektben, a beruházók átlagosan 716 ezer forintos négyzetméteráron hirdették az ingatlanokat.  A projektek számát tekintve Debrecen első helyen áll 42 beruházással, de a lakásszámot vizsgálva Győr vezeti a listát 1089 darabbal. Harmadik helyen Szeged áll, 36 projektben majdnem ezer lakás kivitelezése kezdődött el. forrás: ingatlan.com

Országos szinten ebben a három városban kezdődött a beruházások jelentős része, de ha a negyedik helyen álló Pécset is beleszámoljuk, ezekben a városokban indult az országos lakásberuházások 50 százaléka.

A társasházak árai legnagyobb mértékben Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Tatabányán nőttek a legtöbbet, 20 százalékot meghaladó értékben.

Az ingatlan.com felmérése alapján a panellakásokra 4 százalékkal nőtt az érdeklődés a tavalyihoz képest, közel félmillió keresés jutott rájuk. Ez azt is mutatja, hogy a panellakások ára alacsonyabb a téglaépítésű bérházaknál. Mégnagyobb arány, hogy a 2022 januári érdeklődés a panellakások iránt 14 százalékkal emelkedett a tavaly októberihez mérten. A panellakások iránti érdeklődés legutóbb 2019 tavaszán volt ilyen magas.

A megyeszékhelyeken a panellakások 15 százalékkal olcsóbbak a téglaépítésűeknél, az átlagos négyzetméterár 421 ezer forint, a téglalakásoknál viszont 491 ezer ugyanez. forrás: ingatlan.com

A panel iránti növekvő érdeklődést az is befolyásolja, hogy az állami támogatások nagyobb arányú segítséget adnak egy panel vételáránál. A többgyermekes családoknál ez nagy mérvadó, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény vissza nem térítendő támogatása akár a kiszemelt panellakás 30-40 százalákát is fedezheti.

 

 

Ez is érdekelhet