Debrecenben koncertezik a Szent Efrém Férfikar

Az idén 20 éve alapított Szent Efrém Férfikar január 29-én, péntek este koncertet ad a Szent Anna Székesegyházban.

Egyedi hangzásának köszönhetően a Szent Efrém Férfikar hazánkban és világszerte hatalmas ismertségre tett szert, és állandó fellépőjévé vált a híres zenei fesztiváloknak. Az énekegyüttes a bizánci rítusú keresztény zene változatosságát és értékeit igyekszik megőrizni és megismertetni a világgal. Az eredetileg hangszereket mellőző keleti egyház zenéjét kézi harangokkal, dobokkal és időnként más hangszerekkel formálják a saját stílusukra, és teszik még különlegesebbé ezáltal.

A bizánci egyházzenére épülő repertoár az évek során számos férfikari művel bővült, elsősorban nagy magyar zeneszerzők munkáival. A Magyarországon és külföldön is rendszeresen koncertező formációra több kortárs zeneszerző is felfigyelt, és írt számukra darabokat, illetve a férfikar több tagja is készít saját műveket az átiratok, átdolgozások mellett.

Sokszínűségüket és népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy nem csupán komolyzenei körökben mozognak. Az énekegyüttes, más hazai rendezvények mellett rendszeresen megfordul a Művészetek Völgye és az Ördögkatlan fesztiválokon, és énekeltek már olyan könnyűzenei előadókkal is, mint Presser Gábor és az Anna and the Barbies. Utóbbinak évekig tagja volt Bubnó Márk, aki a 2002-es alapítás óta énekel a férfikarban.

A Szent Efrém 13 lemezt adott ki az elmúlt két évtizedben, 2011-ben pedig elindították az Orientale Lumen – Kelet világossága című hangversenysorozatot, melynek keretein belül világhírű szólisták és együttesek vendégszereplésével koncerteznek. Az Orientale Lumen szókapcsolat Szent II. János Pál egyik apostoli levelének címe, melyben a keleti és nyugati egyházat is a hagyományaik fontosságára és azok megőrzésére szólítja fel, tehát bátran kijelenthetjük, hogy a sorozat a lehető legjobb címet kapta.

A debreceni esemény az Orientale Lumen része, a Szent Efrém Férfikar ez alkalommal a moszkvai Doros együttessel lép fel. 

Jegyek kaphatók: https://szentefrem.jegy.hu/program/orientale-lumen-doros-moszkva-130755/780010
weboldal: https://szentefrem.hu

írta: Kerek Tilla Marianna 

 

Ez is érdekelhet