Debreceni fák kapták az év fája díjat

A Csokonai Színház előtt álló két csüngő japánakác fa nyerte az Év fája 2021 versenyt. A fákat először szakmai zsűri juttatta a döntőbe 10 másik nevező mellett, a közönség ezek közül választhatott győztest.

forrás: Papp László facebook oldala

A közönségi szavazás online folyt, a debreceni japánakácokra 3236 szavazat érkezett, ezzel megelőzve a többi jelöltet. A fákat a Future of Debrecen Mozgalom keretében Debrecen Város Zöld munkacsoportja nevezte a versenyre.

„A helyi oltalom alatt álló 5,5 méter magas, csaknem 100 éves törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő fák városunk büszkeségei.” – nyilatkozta Debrecen Polgármesteri Hivatala – „A nyár második felében kezdik szirmaikat bontani, és borulnak virágba. A sárgás árnyalatú szirmok festői szépségükkel nem csak a rovarokat kápráztatják el, hanem minket cívisvárosiakat és a városunkba látogatókat is.”

Az országos győzelemmel a Csokonai Színház előtt álló fák automatikusan bekerülnek az Európai Év Fája versenyébe, ami 2022 februárjában fog megrendezésre kerülni, azonban az eredmény csak márciusban derül ki.

Az Év Fája verseny először Csehországban került megrendezésre 2002-ben, hazánkban 2010 óta szavazhatnak az érdeklődők Magyarország legszebb fáira. A tavalyi ezüstérmet és különdíjat a Déri téri kocsányos tölgy nyerte el, ezt a Természettár nevezte be a versenyre.

Debrecen Város Zöld munkacsoportja mindenkinek köszöni a szavazatokat.

Ez is érdekelhet