Debreceni feltörekvők – Steady Pluto

A debreceni feltörekvők-sorozat negyedik alkalmával a Steady Pluto zenekart mutatjuk be.

A zenekar saját elmondása szerint nagyjából egyidős a Debreceni Állatkert Simon névre hallgató mosómedvéjével. Az állatkert honlapján szerepel, hogy Simon 2019-ben született, de a Steady Pluto esetében nem a megalakulásuk időpontja a legérdekesebb, hanem az idei év januárjában megjelent kislemezük.

A zenekart Lucas Carter hívta életre, miután Franciaországból Debrecenbe költözött, és maga köré szervezte a hasonló zenei érdeklődésű társait, hogy az általa írt dalokat együtt előadhassák. A Steady Pluto jelenlegi felállása a következő: Lucas Carter (dob, ének), Sándor Attila (gitár) és Erdei Csaba (gitár, ének) valamint Csontos Máté (basszus, ének).

Debütáló kislemezük, a Ready, 2022. január 15-én jelent meg, melyet a debreceni Ká Stúdióban rögzítettek Kovács Károly vezetésével, aki produceri munkájával is rátette a digitális ujjlenyomatát az EP-re.

Néhány sor Kovács Károlytól a zenekarról:

„Képzeljetek el egy olyat, hogy az RHCP, Nirvana, és a korai System of a Down csinál valamit közösen. Megvan? Ez a Steady Pluto. Igazi ’90-es évekből merítkező, rengeteggel zenei gaggel és csavarral megborított, zsigeri post-grunge zenekar. Olyan, amit meghallgatsz, és hirtelen Te is szeretnél egy zenekart csinálni. A Steady Pluto viccel, tele van ötletekkel. Nem magát veszi komolyan, hanem azt amit csinál, amit mond.

A kedvencem pedig: eszméletlen zenészek, és egyik sem tudja magáról.

A produceri munka emiatt leginkább technikai és ösztönző jellegű volt a lemezen. Azokat a hatásokat kellett tovább erősítenem, amit a srácok már alapból megteremtettek, csak szégyellték elég erősre húzni. A szívem-lelkem benne van a Steady Pluto debüt anyagában. Nagyon büszke vagyok a végeredményre.”

Az EP érzelmi világa saját leírásuk szerint olyan szerteágazó, mint egy szerfüggő, bipoláris tinédzseré. A dalokon düh, vágyakozás, kiábrándultság, béke, káosz és fejlődés váltakozik és olvad egybe. A szerteágazottság ellenére egy nagyon koherens lemez jött létre, amit debütálások alkalmával kevésszer láthatunk.

A dalok keletkezéséről következőképp mesélt Lucas:

 „Néhány évvel korábban egy loop pedál segítségével kísérleteztem a gitár sávok egymásra pakolgatásával. Kifejezetten imádtam a tengernyi delay-t a gitárokon és így kreáltam különböző atmoszférákat. Végül ez volt az a szikra, ami elindított a spontán alkotás felé. Ez idő alatt Toulouse-ban, aktívan doboltam különböző zenekarokban, így koncert-tapasztalatot is szereztem.

 A legtermékenyebb időszakom a lezárások alatt volt, egyik dalt a másik után vettem fel. Miután kész lettek, továbbítottam őket a fiúknak és hallgattam a véleményükre.”

A feltörekvők-sorozat szokásának híven, néhány kérdést is feltettem a Steady Pluto tagjainak, miután megkaptam az előzetes bemutatkozásukat.

  • Mindenkitől meg szoktam kérdezni, ezért tőletek is kíváncsi vagyok a válaszra – honnan jött a Steady Pluto név?

„Emlékszek, Lucassal már többször beszéltük régen, hogy kell majd egy név, de nem akartuk erőltetni, mert az majd úgy is jön és megtalál minket. Aztán egyik délután ültünk a gépünk előtt és poénból elkezdtük nyomkodni az egyik random banda név generátort. Jókat röhögtünk, de ez abba is maradt. A generátor amúgy feldobott egy Steady valamit. Az egyik próbán szintén szóba jött a névválasztás, akkor meséltük el a többieknek a leghülyébb neveket, amiket a gép feldobott és akkor volt, hogy a Steady valami helyett mondtuk a Steady Plutot. A többieknek tetszett, de nem volt hivatalos, még mindig név nélkül nyomtuk. Aztán amikor közeledett a szilveszteri buli ideje, akkor már nagyon éreztük, hogy nagyon kéne egy név és egy pizzás dobozra kezdtük el felírni a jelölteket. A Steady Pluto most is felmerült és már annyi ideje emlegettük, hogy tényleg elfogadtuk, mi a Steady Pluto vagyunk.

Lényegében tényleg megtalált minket, mert időről-időre mindig bekopogtatott. Azóta persze megtaláltuk benne mi is a saját jelentésünket, még ha ez egy tudatalatti folyamat is volt. Plútó (avagy Hádész) az alvilág ura volt. Káosz. Rend. Steady. Pluto.”  – Csabi

  • A feltörekvő-sorozatból szerintem eddig nektek van az egyik legérdekesebb albumborítótok. Mit jelképez a borítókép számotokra, illetve ki szerkesztette, milyen instrukciókat adtatok meg?

„Az eredeti ötlet egy kaktusz volt, világoskék színvilággal. A “káosz és rend” visszatérő téma a dalainkban és szerettük volna, ha a kaktusz is ezt az eszmét adja vissza, illetve, mivel a sivatagban nőnek, ez remekül szimbolizálja, hogy az élet képes a legbarátságtalanabb és zordabb körülmények között is jelen lenni.

A borítót az öcsém, Matthias Carter készítette, aki jelenleg Hollandiában képzőművész. Először egy kicsi házi kaktuszt fotózott le, majd azt egy kicsit torzította és végül a színes íveket adta hozzá, amik keretbe foglalják. Szerettünk volna szürreális érzést kelteni a kék kaktusz és a már-már előkelő, királyi boltívvel. Az albumborítót egyébként négy oldalasra terveztük CD és bakelit megjelenés esetére.” – Lucas

Matthias munkáit az alábbi linken lehet megtekinteni:

https://cartermatthias.myportfolio.com/

  • Az elinduláskor milyen célokat tűztetek ki magatok elé, mint előadó? Mi az, ami megvalósult ebből, miket változtattatok az eredeti terven?

„Igazából nem volt semmilyen mesteri terv, minden jött magától, természetesen. Az elején csak simán szerettem volna zenélni másokkal, így lehívtam néhány embert jammelni a helyi próba terembe. Idővel megszületett a line-up és kb egyidőben ezzel otthon elkezdtem demokat rögzíteni. Eredetileg nem szerepelt a tervben, hogy én leszek a Steady Pluto énekese, dalszerzője és dobosa, de mivel szükségünk volt dobosra, valamint arra, hogy a dalokat el is énekelje valaki örömmel vettem a kihívást.”

„Lépésről-lépésre egyik dalt a másik után tanultuk, ami adott egy szolid alapot. A sok jammelés és az új területek felfedezése által pedig kialakult a mi kis “zenei nyelvezetünk”, ami megerősített és magabiztosabbá tett minket, mint zenészeket és mint zenekart egyaránt. Lassan elkezdtük mások felé is közvetíteni a dalainkat Debrecen kisebb helyein, aztán már némi koncerttapasztalattal a hátunk mögött volt lehetőségünk felvenni az első EP-t és singlet is. A terv az éven, hogy ezeket a dalokat videoklipek által is promotáljuk. Továbbá két sikeres studió tapasztalat után szeretnénk felvenni egy 6 számos LP-t is. A cél egyértelműen, hogy tovább fejlődjünk, mint zenekar, minél több számot vegyünk fel, legyenek videóink és persze minél többször tudjunk fellépni.”   – Lucas

  • Írtátok, hogy jelentkeztetek a Made in Debrecenre, amiről tudni lehet, hogy 20 perces koncertek lesznek. A megjelent lemezetek nem éri el a 20 percet, így adja magát a kérdés – mivel készültök még a márciusi koncerten?

„Hála égnek, Lucas elég termékeny, így van miből válogatni. Vakartuk is a fejünket, hogy milyen setlisttel érkezzünk, mert legszívesebben minden számunkat eljátszanánk. Mindenesetre játszunk majd az EP-ről, lesz régebbi dal, amit koncertről ismerhetnek egyesek, de lesznek új dalok is, amiket még csak a próbateremben játszottunk.” – Csabi

A tavalyi év során a Pusztahang támogatásával készült az EP-ről egy kétdalos garázs-koncert felvétel. Az idei első nagy feladatként klipforgatást tűztek ki, illetve az új kislemez munkálatai is elkezdődtek. A Steady Plutot legközelebb a Made in Debrecen fesztivál keretein belül lehet majd látni és hallani március 26.-án.

A Steady Pluto az alábbi platformokon elérhető:

Facebook: https://www.facebook.com/SteadyPluto

Instagram: https://instagram.com/steadypluto?utm_medium=copy_link

Zenei megosztók: https://wmmd.lnk.to/SteadyPluto_Ready

 

 

 

 

Ez is érdekelhet